A nagyváradi Betlehem óvoda ovisai az óvónők és szülők kíséretében látogatták meg a csokalyi Fényes Elek Általános Iskola óvodáját április végén. Látogatásuk célja, hogy megismerkedjenek a falu életével, megláthassák és meg is tapinthassák a falun élő háziállatokat. Még nem sejtették, amikor az autóbuszról leszálltak, hogy mennyi izgalomban lesz részük.

A vendégek tíz órára érkeztek, nagy örömmel várták őket a helyi ovisok. Az új óvoda minden zeg-zugának felfedezését követően mindenki elfogyasztotta uzsonnáját, melyhez a szülők jóvoltából frissen forralt házi tejet és friss túrót kóstolhattak a helybeli és a vendég gyermekek egyaránt.

Tizenegy órakor az óvoda előtt várta a gyermekeket egy traktor két utánfutóval és egy kétlovas szekér, melyekre tetszés szerint ülhetett fel váradi, csokalyi gyermek s felnőtt egyaránt. A járműveken szalmabálákon ülve szemlélhették az épp delelő csordát, a gyümölcsösöket, a repceföldeket, a mezőn dolgozó traktorokat, gépeket. Mindenki számára új élményt nyújtott ez a körút, melynek végállomása az egyik családi udvar volt, ahol édesség és friss víz mellett először egy szép nyuszival várták a házigazdák a hetven fős csapatot.A füves udvaron megrohanták a gyermekek a kotlós csibéit, s boldogan mutatták egymásnak „szerzeményeiket”, ha sikerült egyet-egyet elkapniuk. Néhány szomszéd jóvoltából ugyanott bárányokat s kiskecskét szoptathattak az ovisok cumis üvegből, mások zöld fűvel etették a gazda disznóit, malacait a karámban, tyúkot, kakast, kacsákat láthattak, s megfigyelhették a gondos kotlót, amint szinte mozdulatlanul ül a fészkén tojásait melegen tartva három hétig, hogy mindből ép kiscsibe keljen ki. A teheneknél és borjaiknál tett látogatás után egy közeli legelőn a gyermekek felülhettek a csikóra, s közben mások virágot szedtek, új növényekkel ismerkedtek, bogarakat vizsgálgattak, avagy csupán élvezték a természet szépségét a fűben ülve. Itt figyelhették meg, hogy miként oltja a tehenek szomját a patakocska hűs vize.

A legelőn tett pihenő után elhagyva a gyermekek megpillanthatták a csokalyi „tulipános bácsi” ,,birodalmát” is. A hetvenfős sereg a helyi református egyházközség tulajdonában lévő tágas helyiségbe tartott, ahol a szülők szorgos kezének köszönhetően szépen terített asztalok és gulyásos várta az élményektől kissé elalélt csapatot.

A finom ebédet követően az elutazásuk előtt rövidke időre a falu mindhárom felekezetének istentiszteleti helyét megtekintették a vendégek és helybéliek egyaránt, úgy mint a református és a görögkatolikus templomot, illetve a a baptista imaházat.

Mindkét óvoda ovisai és a kísérőik is egyedi, felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.

Ezúton mondunk köszönetet minden szülői, egyházi és közösségi segítségért, mely révén a testvéróvodáink találkozhattak.


Írta: Nyiri Edit és Covaci Tünde-Gyöngyi csokalyi óvónénik