Fizikatanárosan szólva, hatás, ellenhatás súrlódásmentesen, avagy hogyan talál egymásra egy multinacionális bevásárlóközpont és a székelyhídi iskola? Ennek jártunk utána Szabó Csillánál, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum fizika szakos igazgatójánál.

„A Kaufland üzletlánc és a román tanügyminisztérium összefogott egy úgynevezett Kaufland-olimpiász verseny elindításában, ami lehetőséget ad az iskoláknak, hogy különböző tevékenységeket lefolytatva befektethető pénzt kapjanak, nyerjenek. A fődíj 40 000 euró, második díj 30 000 euró és van 101 darab harmadik díj, mely csapatonkénti 20 000 eurót jelent. A tevékenységek környezetvédelem, egészséges életmód, hagyományok, különböző szakmák megismerése, kultúra köré tömöríthetőek, így egész tág skálán mozog ez az egész verseny” – tudtuk meg a program részleteit az iskolaigazgatótól

A versenysorozat szeptemberben indult és jövő márciusban ér majd véget. November 30-án zárult le az első szakasz, ahol a legszorgalmasabb csapatok nyertek. Az első 100 csapat fejenként 2000 eurót kap a különböző tevékenységek további folytatására.

Az igazgató szerint a székelyhídi pedagógusok és diákok nagyon összefogtak, úgy az elemi osztályok, mint a felső tagozatos iskola tanulói.

A Petőfiben folytatódik a tevékenységsorozat, ugyanis a cél, hogy dobogósak legyenek. Ám, mint megtudtuk, mindenki a tökéletességre törekszik, így az első díjra hajtanak.

Szabó Csilla reméli, hogy az eddig elért szintet mindenképpen sikerül megtartani: „Szerintem minden tevékenység maximálisan volt megszervezve, nagyon ügyesek voltak a tanárok, a gyerekek nagyon lelkesen kapcsolódtak be” – mondta.
Az egész országot átszövő, 1045 iskolát érintő versengésben a Petőfi 59. lett. A székelyhídi iskola 89 kisebb-nagyobb programot szervezett közel három hónap alatt.

Van egy jó programötleted? Van legalább 31 résztvevőd? Akkor hajrá! Nem a győzelem a fontos, hanem, hogy minél több tevékenység zajlódjon az iskolában, melyek között ki-ki kedvére válogathat.