^ Vissza Fel
templombúcsú címke bejegyzései:

Templombúcsú és elköszönés

Kultúra  ,   2018. szeptember 3. hétfő 

Templombúcsút tartottak szeptember 2-án, vasárnap a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő székelyhídi római katolikus templomban. Izgatott készülődés előzte meg az eseményt, mivel akár háromszoros ünnepet is tarthattak volna az egyházközségben, ám az elszakadás jeges lehelete árnyékolta be az örömöt, mivel püspöki döntés szerint Ozsváth József plébánost (Józsi atyát) elhelyezték Szilágysomlyóra. A búcsút, vagyis a templom fővédnökének – esetünkben a Szűzanya szeplőtelen fogantatásának az ünnepét –már jó ideje az egyházközségben előrehozottan tartják (az egyházi naptárban ez december 8-ra esik).

„Rózsafüzér királynéja, tiszta szűz!”

A Szűz Mária ünnep alkalmából, mint minden évben idén is  templombúcsúra gyűlt össze Székelyhíd város apraja és nagyja a helyi római katolikus templomban augusztus utolsó vasárnapján. A búcsúünnep fő celebránsa Tempfli József nyugalmazott püspök volt.

Az idei évben is sokan összegyűltek, hogy családjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel együtt dicsérhessék az urat. A búcsúünnepség nagy érdeme, hogy minden évben kicsit közelebb hozza egymáshoz az embereket. Hazatérnek a messzebb élő  rokonok, ismerősök, körülülik az ünnepi asztalokat, ezáltal még szebbé téve a Mária ünnepet.

Mária Királynő – áldott ez a név…

Mozaik  , , ,   2010. szeptember 11. szombat 

Bogdánffy Szilárd vértanú püspökre való emlékezéssel, zászlóátadással egybekötött templombúcsú augusztus 29-én Székelyhídon

Ünnepi szentmisét tartottak augusztus 29-én a székelyhídi római katolikus egyházközség védőszentjének, a magyarok Nagyasszonyának, Szűz Máriának szentelt Mária Királynő búcsúünnepén. Mint minden évben, az idei nyár talán utolsó napsütéses vasárnapján is zsúfolásig telt az ódon templom, annál is inkább, mert ez alkalommal adták át az egyházközségnek Bogdánffy Szilárd vértanú püspök zászlaját. A zászlót a római katolikus püspökség nevében Fejes Rudolf Anzelm premontrei rendi apát úr adta át a helyi gyülekezetet képviselő Bodor Zoltán plébánosnak.