^ Vissza Fel
Nagyvárad címke bejegyzései:

Uniós finanszírozással folytatódhat a nagyváradi speciális oktatási központ építése

Közélet  ,   2020. augusztus 20. csütörtök 

Marcel Boloș európai alapokért felelős minisztert fogadta ma hivatalában Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke. A találkozó egyik fő témája a nagyváradi speciális oktatási iskolaközpont építése volt.

Pásztor Sándor elmondta, a Bihar Megyei Tanács elkészíttette a terveket nagyváradi speciális oktatási központ létrehozására, és saját költségvetéséből hozzá is kezdett a megvalósításhoz. A megyei tanácselnök és az európai alapokért felelős miniszter közötti megbeszélés után a tárcavezető kérte, hogy a campus terveit a megyei önkormányzat küldje el a minisztériumnak is, ugyanis megegyezés született arról, hogy a kivitelezés költségeire európai uniós forrásokat biztosít a minisztérium.

Éjszaka a színházban

Október 4-én harmadik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház az Éjszaka a színházban elnevezésű programsorozatot. A nyílt nap alkalmával kiállításmegnyitóra, felolvasószínházi eseményre, nyílt próbára, performanszokra, illetve rendhagyó kulisszajárásra is sort kerítenek a szervezők.

A Szigligeti Színház 2016-ban indította útjára nagysikerű, évadhirdető rendezvényét, az Éjszaka a színházban című nyílt, napot, amely a magyarországi színházéjszakához hasonlóan, rendhagyó keretek között nyújt betekintést a színház világába.

HolnapUtán Fesztivál: a hétvége összefoglalója

Kultúra  ,   2018. március 26. hétfő 

Teltházas színházi előadások, szakmai beszélgetések, főiskolák találkozója, alkotói workshop-bemutató és koncertek: sokszínű programok mentén szerveződött a VI. HolnapUtán Fesztivál hétvégéje.

A VI. HolnapUtán Fesztivál negyedik napja a pályakezdő dramaturgok szakmai beszélgetésével kezdődött. Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója az alkotói folyamatokról, hierarchiákról, illetve a dramaturgi munka különböző lehetséges vonzatairól faggattaa meghívottakat, Sényi Fannit és Lovassy Cseh Tamást.

Súgólyuk: ismertető és kerekasztal-beszélgetés pedagógusoknak

Ajánló,Kultúra  , ,   2018. február 12. hétfő 

Pedagógusoknak szóló színházi nevelési ismertető programot és kerekasztal-beszélgetést szervez a Szigligeti Színház február 20-án, 17 órától a Szigligeti Stúdióban. Az esemény célja, hogy széles körben népszerűsítse a színház által 2015-ben kezdeményezett Súgólyuk – értem, amit látok elnevezésű edukatív foglalkozást.

Érmelléki stand a nagyváradi húsvéti vásáron

Közélet    2017. május 2. kedd 

Húsvéti vásárt szervezett Nagyvárad központjában a helyi polgármesteri hivatal a regionális turizmust népszerűsítő APTOR egyesülettel közösen. A Szent László (Unirii) téren elhelyezett húsz faházikó egy részét nagy cégek, illetve különböző szervezetek bérelték.

A többi standon pedig a megye régiói mutatkozhattak be. Virágvasárnapon az Érmellék számára fenntartott házikóban Székelyhíd mutatta be az Érmellék hagyományos ízeit. A régi, kézműves használati tárgyakkal díszített standon Kokovai László jóvoltából igazi kis sonkakiállítás vonta magára az arrajárók figyelmét. Így a városunkat bemutató bódé nagyon eredményes volt, talán csak a nagyváradi állatkert állatsimogatója volt sikeresebb nála.

 

„Irányítottan” szállíthatják a kóbor kutyákat az Érmellékre

Közélet  , ,   2013. július 4. csütörtök 

Egyre több és egyre nagyobb vihart kavart fel tavaly a Szenátus által megszavazott kutyatörvény és ennek a következményei. Nem az a gond, hogy az ebtartókat kötelezik bizonyos uniós szabályok betartására (mikrochip, póráz, sterilizálás stb.). Ezek egy része jogos és mindenki által el is fogadható, ám – és itt van a bökkenő – a díjszabások megállapítása már a helyi tanácsok jogkörébe tartozik. Ilie Bolojan nagyváradi polgármesternek is volt néhány tervezete, amely felháborította a megyeszékhely lakosait, állatvédőit. Gondolván a problémák csökkentésére tervbe vette azt is, hogy különös figyelmet fordítanak arra, hogy vidékről nehogy Nagyvárad utcáira kerüljenek azok az ebek, melyek tulajdonosai inkább megszabadulnak kedvencüktől, minthogy kifizessék a megszabott díjakat.