^ Vissza Fel
Iskola Másként címke bejegyzései:

Mit jelent valójában az alternatív hét? – A szervezés utórengései a Petőfi-líceumból

jegyzet

Túlestünk az iskolai év legtöbbünk számára rettegett hetén. Pár évvel azelőtt ott valahol fent kitalálták és azóta minden évben lenyomják a torkunkon. Ez volt az Iskola másként program, amely a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban október 22–28. között zajlott.
Nem vonom kétségbe, hogy nagyon nemes eszmékből indult ez az ötlet. Tanévenként egyszer minden tanár megmutathatja, a szűk szakterületén kívül mit tud, illetve összeterelődhetnek új csoportokba az egész iskolából a hasonló érdeklődésű diákok, esetleg tanárok. De ebben az esetben is az elmélet és a gyakorlat merőben különböznek egymástól.
Az irányelvek, a metodológia sok helyen homályos, értelmezési lehetőségeket hagy, tehát ki is játszható. Egészét tekintve teljesíthetetlen, ezért az iskolák szerintem kivétel nélkül megszegik ilyen vagy olyan formában. Érdeklődtem az ügyben más iskoláknál is.

Iskola másik otthonként

Gyerekek és oktatók egyaránt nagy lelkesedéssel várták a csokalyi Fényes Elek Általános Iskolában az október 22–26. között megrendezett Iskola másként megnevezésű programot. Ez a hét kiválóan alkalmas a pedagógusoknak és diákoknak, egymás mélyebb megismerésére, csapatépítésre, közösségformálásra, nem utolsó sorban az észrevétlen tanulásra, egymás segítésére.

Diákok, szabadon és kreatívan

Az idei Iskola másként programban a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai egy különleges hetet tölthettek el osztályfőnökeikkel. A feladat az volt, hogy minden osztályfőnök egyhetes programot kellett szervezzen az osztályába járó diákoknak, úgy hogy más kollégákat is bevonhatott a szervezésbe. Ez a hét az osztálykirándulások, nagy közös sütés-főzés, önfeledt játék és kreatív tevékenységek hete volt. Szabad időkeretek között végre sok olyan dolog valósult meg, amire a normál tanórarend mellett sokszor nem jut idő.

Iskola másként a diákok szemével

Diáksarok    2012. május 6. vasárnap 

Nagy sikert aratott az Iskola másként programsorozat a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai körében. Nemcsak a kötelező órák elmaradása miatt élvezték a tanulók ezt az április eleji hetet, hanem azért is, mert sok érdekes dologgal ismerkedhettek meg, új barátokat szerezhettek, megismerkedhettek más osztályba járó diákokkal, több új témavilágot tárhattak fel, megtanultak csoportként együttműködni, közös élményeket gyűjthettek,mindentanár a számára kedves témában tarthatta óráit.

Iskola másképp Érköbölkúton: úttakarítás, verseny és népi hagyományok

Diáksarok  ,   2012. május 6. vasárnap 

Mozgalmasan teltek az Iskola másképp programnak szánt napok az érköbölkúti diákok és tanáraik számára. E mozgalmas hét nagyszabású hulladékgyűjtéssel kezdődött, amelyben az iskola apraja-nagyja aktívan részt vett és tanáraikkal együtt megtisztították a falu utcáit és sikátorait a szeméttől. Másnap egy nagyszabású „tájékozódási” versenyben vettek részt az iskola diákjai. Egy megadott térkép segítségével kellett a csapatokra felosztott diákoknak bejárniuk a falu utcáit úgy, hogy a megjelölt helyeken tanáraik várták őket különféle feladatokkal.

Kreatív iskolahét a Petőfi-líceumban

Az országszerte először megtartott Iskola másként programmal sikerült kizökkenni a mindennapi rutinból

Kreatív hetet szerveztek április első hetében a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. A kezdeményezés ötletét a román kormány által elfogadott ªcoala altfel – Iskola másként elnevezésű, az országmindeniskolájában idén először megszervezett program adta. Bármindenkezdet nehéz, a visszhang igen pozitív lett. A diákok és tanárok is egyaránt úgy vélik, hogy egy kicsit mindenkinek sikerült ezalatt a hét alatt kizökkeni a mindennapi rutinból.