Az országszerte először megtartott Iskola másként programmal sikerült kizökkenni a mindennapi rutinból

Kreatív hetet szerveztek április első hetében a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. A kezdeményezés ötletét a román kormány által elfogadott ªcoala altfel – Iskola másként elnevezésű, az országmindeniskolájában idén először megszervezett program adta. Bármindenkezdet nehéz, a visszhang igen pozitív lett. A diákok és tanárok is egyaránt úgy vélik, hogy egy kicsit mindenkinek sikerült ezalatt a hét alatt kizökkeni a mindennapi rutinból. A szervezésben az iskolák teljesen szabadkezet kaptak, ígymindentanintézmény saját tetszése szerint állíthatta össze a programsorozatot. A székelyhídi iskolában voltak kreatív pedagógiai napok, osztályfőnökös programok, a fennmaradó időben pedigmindenpedagógus egyénileg szervezett tevékenységeket a diákjai és önmaga szórakoztatására.

Vajon csak móka és kacagás volt ez a hét? Mindenki számára nagy élmény volt ez az újítás és általában véve mindenki meg volt elégedve a szervezéssel a székelyhídi iskolában. Lehetőséget nyújtott kitörni a mindennapi sablonok közül úgy diák-, mint tanárszemmel. Ezenfelül számos új emberrel lehetett megismerkedni, hiszen a programok korcsoportos lebontásban és jelentkezéses alapon folytak. A diákok sokkal bátrabbak és lelkesebbek voltak, mint a hagyományos órákon és ez a pozitív visszajelzés tanáraiknak nagy örömet szerzett.

 

A sok jó mellett persze akadtak hátulütők is. A programsorozat hosszúnak bizonyult, valamint a foglalkozások kétórás ideje is hagyott mag után némi kívánnivalót. Sok esetben a diákok nem készültek eléggé és csak ölbe tett kézzel várták, hogy a sült galamb a szájukba repüljön. A tanárok sem igazán tudták, hogy mire számítsanak, sokan úgy érzik, hogy talán a következő alkalommal majd ők is bátrabban és felkészültebben vágnak majd bele hasonló feladatokba.

És mi ebből a tanúság? Merjünk bátrak és kreatívak lenni, hisz ezáltal könnyebben célt érünk a diákoknál és tanároknál egyaránt. Sablonosság, fásultság ellen van ellenszer, mely mindenki munkáját örömtelibbé, értékesebbé teheti. A változás kulcsa a kezünkben van, csak rajtunk múlik, akarjuk-e használni.

 

Ványa Blanka