^ Vissza Fel
érmelléki fonó címke bejegyzései:

V. Adventi Érmelléki Fonó

Kultúra  ,   2022. november 10. csütörtök 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az V. Adventi Érmelléki Fonó elnevezésű eseményünkre december 10-én, szombaton, 9-13 óra között a székelyhídi múzeum épületébe. A fonó ideje alatt számos, felmenőinktől fennmaradt foglalkozással ismerkedhetnek meg a gyerekek. Lehetőségük lesz kipróbálni a nemezelést, csuhésodrást, horgolást, csigapödrést, rongyszőnyegszövést. Ezen kívül betekintést nyerhetnek a fazekasság, a makett készítés és a rovásírás rejtelmeibe is.

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez a karácsonyi díszek és a könyvstand mellett a mézeskalács mindent belengő illata is hozzájárul majd. Hangolódjunk együtt az ünnepekre!

A varázslat, aminek részese vagy

Kultúra    2019. december 11. szerda 

Minden résztvevő számára az év ünnepe lett a IV. Adventi Érmelléki Fonó

Mézeskalácsillat, mosolygó arcok, a felfedezés örömétől csillogó gyermekszemek, csilingelő hangok, türelemmel hozzáértéssel irányító felnőtt tekintetek… Nem, ez még nem Karácsony, hanem az Érmelléki Fonó, mely már négy éve szorosan hozzátartozik az advent időszakához. A székelyhídi múzeumba érkezőt varázslatos hangulat fogadta december 7-én, amit leírni hasztalan próbálkozás lenne, hisz a varázslat akkor történik meg, ha részese vagy.

Múltidéző mesterségek

A gondos kezek által berendezett, ünneplőbe öltöztetett Szent László-aulába lépőt Dormány Lajos makettjei fogadták, egy tornácos parasztházzal, csűrrel, szekérrel, működő kerekes kúttal berendezett tanya látványa idézte a nem is nagyon távoli múltat. Az aprólékos munkával készített modellekbe belefeledkező nézelődő fülét korongozógép hangja ütötte meg. László Attila fazekasmester, keramikus körül egész nap nagy csapat gyermek várt sorára. Irányításával a vizes, pacsmagos apró kezek érintése nyomán a forgó agyagtömb tányérkává változott. A masina mellett lévő asztalnál a „csak sárból” gyurmázni lehetett, két lépéssel továbbmenve a „szurkálók” munkálkodtak. Faragó Emese óvó néni felügyelete alatt a nemezelés technikájával ismerkedtek a gyermekek. A formára kerekített színes gyapjút mosogatószivacsra helyezve indulhatott az akció. A nemezelő tűvel addig kellett az anyagot szurkálni, míg az apró szálak tömörültek, így születtek a pöttyökkel ékeskedő karácsonyfadíszek.

Őseink foglalkozásainak fogásai

Kultúra    2019. november 22. péntek 

IV. Adventi Érmelléki Fonó: az év ünnepe számunkra

Számos, őseinktől fennmaradt foglalkozás mikéntjébe tekinthetnek be december 7-én, szombaton, 9–15 óra között a múzeum épületébe érkezők. A negyedik éve megszervezett Adventi Érmelléki Fonó, ez az egynapos, régmúltra visszatekintő alkalom ünnepi hangulatot teremt a város központjában. Az idei esemény az Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus stratégiai partnerségi projektjének a keretében jön létre és a kulturális örökség és sokszínűség népszerűsítéséről fog szólni.

Nem lehet csoda nélkül élni…

Kultúra  ,   2017. december 22. péntek 

Minden korosztály jól érezte magát a kreatív, ízekben és dallamokban gazdag adventi fonóban

Nagy örömmel fogadtam a hírt, mikor megtudtam, hogy a tavalyi Érmelléki Adventi Fonó esemény idén december 4–10. között folytatódik. A programsorozat az idei évben is a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával és a székelyhídi polgármesteri hivatal partnerségével jöhetett létre és reméljük, még sok hasonló értékes és tartalmas programban vehetünk részt a jövőben is.

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
(Márai Sándor)