Onkológiai beteg fiatalokat is fogad 2015-től a Yuppi Tábor!

Újra lehet jelentkezni aYuppi Táborba, az egyetlen olyan romániai programra, amely az élményterápia/terápiás rekreáció innovatív módszerét alkalmazza. Idéntől a két cukorbetegeknek szánt tábor mellett egy daganatos betegeknek szánt tábort is meghirdet, ahova olyan gyerekek jelentkezését várja, akik nem több mint öt éve fejezték be onkológiai kezelésüket. A táborokban való részvétel ingyenes a gyerekek számára.

A táborokat már ötödik éve azzal a kifejezett céllal szervezik, hogy krónikusan beteg gyerekeknek kihívásokkal, szórakozással teli, mégisbiztonságos környezetet nyújtsanak. Ezekben a táborokban nem a betegségé a főszerep, hanem biztonságos környezetet teremtenek ahhoz, hogy táborozóik felfedezzék saját lehetőségeiket, és ne a korlátaikra koncentráljanak, önbizalmuk, önértékelésük növekedjen, könnyebben teremtsenek kapcsolatokat.

A programok csupa kihívást ígérnek: kézműves foglalkozások, zene, színjátszás, fotó, lovaglás, íjászat, evezés/horgászat, mászás/magaskötélpálya.A fiatalok 10 fős kiscsoportokban forgószínpadszerűen látogatnak meg 4 különböző programot egy nap alatt. A foglalkozások alatt nincs verseny. Fontos az, hogy minden táborozó a saját ritmusát felvéve tudjon elmélyülni egy-egy játékos-kalandos programban. Esti levezetőként pedig közösen mennek a tábori kaszinóba, mesebeli lényeket mentenek meg, táncolnak vagy éppen nagyokat beszélgetnek.

A tábor első turnusát a 7 – 13 éves diabétesz betegséggel élő gyerekek számára szervezzük, június 27 – július 4-e között.

A második alkalomra július 25 – augusztus 1-je között kerül sor, ide a 13-17 éves diabétesz betegséggel élő fiatalokat várják.

Az utolsó tábort 13 – 17 éves onkológiai beteg fiatalok számára, augusztus 22 – 29-e közöttszervezzük.

A rendezvénynekhelyszíne a Maros megyei Mezősályiban található „Andrei” Ifjúsági Központ. Fontos, hogy táboraink alatt kétnyelvű – román és magyar – kommunikáció folyik.

A programokon a táborozók létszámával azonos számú, alaposan felkészült önkéntes vesz részt és szervezi a tábor mindennapjait. Az önkénteseket a táborban Manóknak hívják: a HáziManók lesznek legtöbbet a gyerekekkel, ők lelkesítik őket aprogramokon, segítik a tábori mindennapokban; a MenőManók feladata a programok kitalálása, levezetése, míg a láthatatlan biztonságot a DokiManók – orvosok, egészségügyi asszisztensek és szakorvosok – 24 órás orvosi felügyelete biztosítja.

A egészségügyi önkéntesek csapata a betegségtίpus függvényében változik: diabétesz táborainkban diabetológiában, mίg onkológiai táborunkban onkológiában jártas szakorvos is a tábor teljes ideje alatt jelen van. A kellő ellátás érdekében egy szintén betegségcsoportnak megfelelő orvosi szoba áll a táborozók rendelkezésére.

 

A tábori menütorvos ellenőrzésével dietetikus állítja össze. Az egészségügyi csapat tagjai minden gyereknek a saját diétáját tiszteletben tartva adagolják az ételt. Olyan gyerekeket is fogadnak és ellátnak, akik ételérzékenységben szenvednek (glutén- vagy laktózérzékeny) vagy speciális orvosi előírást követnek.

 

A két diabéteszes turnusra április 2-ig, az onkológiai turnusra pedig április 23-ig lehet jelentkezni a gyerek kezelőorvosa által kitöltött, és a szervezőkhöz eljuttatott Egészségügyi Jelentkezési Lap által. (Ha az orvosnak erre nincs lehetősége, akkor a szülők is elküldhetik postán a jelentkezési lapot.)

 

A szakorvosok listája, a jelentkezéshez szükséges további információk, szülői visszajelzések és a táborral kapcsolatos további tudnivalóka http://yuppicamp.ro/hu/ oldalon találhatók.