Posztliceális és szakképzések indulnak október 1-jétől Székelyhídon a nagyváradi Henri Coandă Kulturális Alapítvány és a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum együttműködésének köszönhetően.

A 2000-ben létrehozott, nagyváradi székhelyű alapítvány, melynek már több erdélyi nagyvárosban működnek képzései, az érettségi vizsgák hetében ki küldte munkatársait a Petőfi-líceumba szórólapozni a nagyváradi képzésekről. Az iskolában a szórólapozó tanárok találkoztak az érettségi egészségügyi felügyeletét biztosító Szilágyi Gizellával, az Ér klinika asszisztensével, aki a szórólapokat látva s a nagyváradiakkal elbeszélgetve feltette a kérdést: Székelyhídon nem lehetne hasonló képzéseket indítani? A válasz nem hatott túl biztatóan, annyit ígértek az alapítvány küldöttei, hogy beszélnek az igazgatóval. Az Ér klinika asszisztensének kitartó telefonálgatással sikerült elérnie az említett igazgatót és egy találkozás keretében megegyezni abban, hogy a képzés adminisztratív ügyeit felvállalva elindíthatják az első képzéseket Székelyhídon az új tanévben. Az intézményesítés bürokratikus lépcsőit és mikéntjét ismerve, illetve számos személlyel egyeztetve Szilágyi Gizellának sikerült helyet, tanárokat, engedélyeket és akkreditációt szerezni a képzés elkezdéséhez. A Petőfi-líceum igazgatónője, Vad Márta igent mondott az együttműködésre, tanárokat és termet biztosítva az óráknak. Ennek köszönhetően október 1-jén megkezdődik az oktatás, mely elsősorban egészségügyi asszisztensek és gyógyszerész szakemberek képzését jelenti, melyekre már harmincan, illetve tizenhatan jelentkeztek eddig. A beiratkozás október 1-jéig, tehát a tanévkezdés napján még lehetséges, egy szakirány beindításához legalább 25 jelentkezőre van szükség. A már meglévő profilokon a tanulók hétfőn, kedden és szerdán elméleti órákon vesznek majd részt a Petőfi-líceumban, csütörtökön és pénteken pedig a gyakorlati órák kapnak időt a központi iskola épületében, a parkkal szemben. Az órák minden nap délután 4 órakor kezdődnek majd székelyhídi és nagyváradi oktatók, orvosok és asszisztensek vezetésével. A képzések időtartama változó a szakképzéstől függően. A tandíj akár négy, illetve nyolc részletben is fizethető. Az Henri Coandă-szakiskola posztliceális és szakmai képzéseket is ajánlhat, ez utóbbihoz nem feltétel az érettségi oklevél megléte.

09042014151122_001_w_450_wm

 

A tervek szerint ugyanebben az évben, remélhetőleg novembertől indul további két képzés: villanyszerelői és szépségápolói (manikűr, pedikűr, kozmetika, fodrászat, masszázs) szakmában is. Az érdeklődők további információkért, beiratkozásért Szilágyi Gizellát kereshetik a 0742-653458-as telefonszámon.

 

Bíró Orsolya