Harminc éve nyert Székelyhíd megyei ifjúsági labdarúgó-bajnokságot

… és volt annak egy edzője, aki sajnos már nem lehet közöttünk: mindenki Jenci bácsija, Papp Jenő. Az ő csapata az 1985–86-os Bihar megyei labdarúgó bajnokságon sporttörténelmet írt Székelyhídon: megnyerték az ifjúsági pontvadászatot! Az akkori játékosok egy része emlékezett erre az eseményre és Jenci bácsira egy szombat délután.
Harmincéves évforduló, kimondani is sok. Az egykori játékosok lassan közelednek az ötvenhez, néhányuk már a labdát csak a televízióban látja. Ennek ellenére gondoltak egy nagyot, és az akkori csapatból tizenegyen – Bíró Sándor, Boros István, Darabont István, Dombi József, Kloba József, Költő Attila, Kuti Tibor, Molnár Tibor, Muta József, Nyilas József és Véső Ferencz – „kihívták” a következő generációt egy 2×25 perces nagypályás focira. Sehogy nem tudták összehozni, hogy a régi csapat minden tagja el tudjon jönni, így Balázs Ferencz, Balla János, Boda Albert, Filip Sándor, Kondora József, Kondora Öcsi és Tímár Ferencz nélkül léptek újra a zöld gyepre. Az ellenfélben náluk fiatalabbak, köztük aktív játékosok futkároztak a rekkenő hőségben, de az „aranycsapatot” ez egyáltalán nem zavarta, sőt egy végig izgalmas meccset játszottak. Ha a helyzeteiket jobban kihasználják, vagy éppen az ellenfeleknél nem a kapus a legjobb, akkor talán most is nyerhettek volna. De ez a délután egyáltalán nem erről szólt. Ez az egykori csapat délutánja volt, a találkozásé, a mozgásé, az emlékeké, a Jenci bácsié. Végül 3-1-re kaptak ki az egykori bajnokok, Költő Attila tizenegyesből talált be az ellen hálójába.

A meccset követő közös bográcsozás, majd az éjszakába nyúló nótázás talán rádöbbenti az egykori csapatot, hogy ezeket az emlékmeccseket nemcsak harmincévente kellene megrendezni. Itt ott egy kis pocak, másnap biztos egy kis izomláz, de megéri. Hisz a kilátogató, labdarúgást ismerő és szerető nézők láthatták, hogy ezek a fiúk nem véletlenül lettek anno bajnokok. A labdával most is remekül bánnak, csak ugye a gyorsaság és az erő kopott egy kicsit. Talán ha legközelebb picit „korosabb” ellenfelet választanak, újra visszatalálnak majd a győzelem ösvényére.
Mi, akik akkor láttuk őket és akik most is ott voltunk, legközelebb is jövünk és együtt emlékezünk majd a bajnoki címre és természetesen Jenci bácsira!


Írta: Juhász György