Jól teljesítettek a Törekvés és a Toldy labdarúgói az ötödosztályban

Városunk két csapata talán a legnagyobb meglepetése a Bihar megyei ötödosztályú labdarúgó bajnokságnak. Tavaly a székelyhídi fiúk a középmezőny végén, a szentmiklósiak pedig a táblázat alsó felén végeztek. Most, a téli nagyszünetben a Töri hatodik, a Toldy pedig a nyolcadik a pontvadászatban. A székelyhídiak már most egy híján annyi pontot szereztek, mint tavaly az egész bajnokságban!

Lássuk, hogy mi történt az októberi beszámolónk óta. A Törekvés számára a tizenegyedik fordulóban egy igazi rangadó következett. Az akkor ötödik székelyhídiak a mindaddig veretlen Berettyószéplak csapatát fogadták. Talán az idény legjobb játékával rukkoltak elő a fiúk. Végig kézben tartva a mérkőzést, Koncz Roland két szépségdíjas találatával, 2-1-re nyert a csapat, a Biharon elért döntetlen után eddigi legnagyobb sikerét elérve. A mérkőzés krónikájához hozzá tartozik, hogy a vendégek nagyon nehezen viselték a vereséget, egyik játékosuk reklamálásért, másikuk színészkedésért kapott piros lapot, és mehetett idő előtt zuhanyozni.

Nehéz körülmények között játszottak labdarúgóink
Idegenben mindig nehéz, bárki is legyen az ellenfél. Ilyenkor – főleg a megyei fociban – nem számítanak a pontszámok, mindig a napi forma és – az esküllői pályát látva – a pillanatnyi szerencse dönt. Borzasztó rossz talajon és kis méretű „csatatéren” fogadták fiainkat a hazaiak. Ha írhatunk ilyet, talán a mieink számítottak esélyesebbnek, de semmiképp nem léphettek nagyképűen pályára a fiúk. A hazaiak hamar tudatosították mindenkiben, hogy táblázat ide vagy oda, ők itt nyerni akarnak. Ebben sajnos segítségükre volt a hármas játékvezetői csapat is, vezető góljukat mintegy háromméteres lesről szerezték. Arról, hogy ne hátránnyal menjen az öltözőbe a Töri, Boros János gondoskodott, mintegy harmincméteres szabadrúgásgóllal egyenlített. A második félidőben egy újabb esélyt kaptak a hazaiak a bírótól. Ezúttal egy képzeletbeli kezezést látott a játékvezető, a vendégek heves tiltakozása sem hatotta meg, tizenegyest ítélt Esküllőnek. ők köszönték szépen, be is rúgták, így újra vezettek. De csapatunk mostanában sosem adja fel, előbb Ardelean egyenlített, majd az utolsó percekben Marcel Madar is betalált, így 3-2-es győzelemmel jöhettek haza a srácok.

Heten jöttek, de nem voltak gonoszok
A tizenharmadik forduló a táblázat szerint egy újabb papírforma győzelmet mutatott. Az a Tataros érkezett Székelyhídra, aki az utóbbi időben pontot sem nagyon szerzett. A történtek után, azt kell írjuk, hogy most sem a három pontért utaztak hozzánk, hisz mindössze heten érkeztek „vendégségbe”. Nem okoztak meglepetést azzal, hogy már a nyolcadik percben levonultak a pályáról, rögtön a hazaiak vezető gólja után. A zöld asztalnál megállapított eredmény 3-0 lett, és külön pozitívum, hogy nem kellett kimosni a szerelést a következő mérkőzésre. Ezek után egy igen komoly veretlenségi sorozattal érkeztek a fiúk az utolsó két fordulóra. Előbb a második helyezetthez utazott a Töri, majd a harmadikat fogadták a zárómeccsen. Azzal mindenki tisztában volt, hogy bármelyik mérkőzésen a pontszerzés is bravúr lenne, az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára Székelyhíd. Fugyivásárhelyen teljes kerettel sem lett volna egy sétagalopp a meccs, de az, hogy csak két mezőnyjátékos ült a vendégek kispadján, kicsit elkeserítő. Ezt tetőzte még a teljesen felázott pálya, egy kiállítás a félidőben, így a 8-0-ás hazai siker is csak a székelyhídiakra volt hízelgő. Ekkora pofont már nagyon rég kapott a csapatunk, érthetően rosszkor jött a hazai zárómeccs, a szintén feljutási álmokat dédelgető Hegyközpályi ellen. Ha Vásárhelyen azt írtuk, hogy rövid volt a kispad, itt sajnos még kurtább lett, egy védő mellett a cserekapus is mezőnyjátékosnak öltözött. A sok negatív előjel ellenére is kellemes meglepetést okoztak fiaink azzal, hogy végig partiban voltak a meccsen, „csak” egy potyaszagú szabadrúgásgóllal nyertek a vendégek. Ha a pontszerzés nem is sikerült, a „cserecsapat” bebizonyította, hogy szép tavasz várhat a Törekvés szurkolóira.

Reménykeltő meccsek, botrányos évzárás
Pillantsuk át a szomszédba is. A tizenegyedik fordulóban végre a Hegyközszentmiklósi Toldy is kapott egy remek lehetőséget gólarányának javításához. Barátka tizenegy játékossal utazott a meccsre, és mint a meccsen kiderült, „kapusuk” talán még labdát sem látott eddig. Kis túlzással, ami mellé ment volna is gól lett, de a lényeg, hogy tízszer találtak be a hazaiak, amire a vendégek csak egy góllal tudtak válaszolni. A következő meccsre Hegyközpályiba utazott a Toldy, az előzetesek alapján a pontszerzés is meglepetés lett volna. Nem így gondolták ezt a vendégek, akik rendkívül fegyelmezett játékkal és kitűnő taktikával nyerték meg 1-0-ra a meccset. Ez az az eredmény, amelyikre talán az egész megye felkapta a fejét és nagy erőt adhat a csapatnak a továbbiakra nézve. És úgy látszik, ezzel az opcióval éltek is a fiúk, hisz a Sportiskola ellen úgy nyertek 4-1-re, hogy a félidőben még döntetlent mutatott az eredményjelző tábla. Jöhetett az újabb reménykedés, mint láttuk idegenben bárhol képes meglepetést okozni a Toldy. Szentmártonban sem léptek ijedten pályára a fiúk, sajnos 1-0-ás vezetés után, simán 4-1-re kaptak ki. A zárófordulóban a rendkívül kellemetlen stílusban játszó Telegd érkezett Szentmiklósra. A végig parázs hangulatú mérkőzésen a játékvezető tele hibával fújta a sípot (főleg a hazaiak kárára), aminek meg is lett az eredménye.

2-1-es vendég vezetésnél két hazai játékos is bántalmazta a bírót, aki a 81. percben lefújta a meccset. Ezzel a Toldy nemcsak a három pontot vesztette el, hanem mindkét játékosát tizenhat (!) fordulóra és 1100 lej büntetést is ki kell fizetnie majd. Nem erről az évzáróról álmodtak a helyiek, de az őszi tabellára pillantva mégis örülhetnek.


A bajnokság állása az őszi fordulók után
1. Bihar 15 13 1 1 69-12 40p
2. Hegyközpályi 15 12 1 2 59-11 37
3. Fugyivásárhely 15 12 1 2 47-13 37
4. Alsólugas 15 9 2 4 32-30 29
5. Szentmárton 15 9 1 5 42-28 28
6. Székelyhíd 15 8 3 4 29-25 27
7. Berettyószéplak 15 7 4 4 41-24 25
8. Szentmiklós 15 7 1 7 34-31 22
9. Mezőtelegd 15 6 2 7 44-34 20
10. Frontiera 15 6 1 8 39-39 19
11. Körösrév 15 4 4 7 21-35 16
12. Sportiskola 15 4 3 8 30-50 15
13. Tataros 15 3 1 11 19-53 10
14. Barátka 15 3 1 11 26-64 10
15. Esküllő 15 2 1 12 23-60 7
16. Vársonkolyos 15 1 1 13 20-66 4


Írta: Juhász György