Kiss Attila a natúr erős emberek versenyének dobogóján

A csokalyi Kiss Attila a harmadik helyen végzett a natúr erős emberek márciusi végi világbajnokságán. Az aktív sportolást két éve folytató fiatalember életében kimagasló sikernek számító megmérettetés egy sikeres pályafutás kezdetét vetíti elő.

Érmellék „erős emberei”, Todoszi László (Toldó) és Kiss Attila először kaptak meghívást az Esztergomban megrendezett világbajnokságra. Üröm az örömben, hogy csak egyikőjük indulhatott, ugyanis ennek a versenynek az a szabálya, hogy csak a címvédő magyarok indulhattak azonos nemzetként, a többi résztvevő húsz ország egy-egy versenyzőjét sorsolással alakították csapatokká. Toldó, aki talán először és talán utoljára indulhatott volna világversenyen, korára való tekintettel és a munkája elismeréseként átadta a lehetőséget Attilának, aki a sorsolás után a felvidéki Lobonc Attilával került egy csapatba. Utólag elmondhatjuk, hogy Fortuna asszony igen kegyes volt mindkét fiúhoz, zseniális párost alkotva, egymást tökéletesen kiegészítve versenyezték végig a napot és a végül több mint előkelő harmadik helyen zártak!

Öt számban mérettettek meg a csapatok: elsőként 160 kilogrammos kőgolyót dobáltak a fiúk, majd előbb 470, aztán pedig 550 kilós gumiabroncsot forgattak. A súlycipelés három fordulóban zajlott: előbb 2×130 kg-os koffert cipeltek 25 méteren át, ami után 315 kg-os gúlát „sétáltattak” láb között tíz méteren, végül 450 kg-os lengősúlyt vittek szintén 10 méteren. A negyedik versenyszámban igen impozáns súlyokat emeltek fej fölé: 70 kilós hordót, majd 100 kg-os kockát, ami után 120 kilós rönköt, és ha mindez nem lett volna elég, 140 kilogrammos súlyzóval fejezték be a számot. Már ekkor sejteni lehetett, hogy nagy eredményt érnek el a fiúk, akik azzal a tudattal várták az utolsó számot, hogy akár érmet is szerezhetnek. A súlyok lépcsőn cipelésekor, fél szemmel a botswanai–angol duót figyelték a „mieink”, hisz együtt álltak holtversenyben a harmadik helyen. Mivel a 240, 270 és 300 kilogrammos súlyokat hamarabb cipelték fel a három lépcsőfokra a nagy riválisnál, a verseny végére egyedül állhattak fel a dobogó harmadik fokára! A győztesek különben a sportágalapító Fekete László fiai, ifj. Fekete László és Fekete Miklós (Magyarország) lettek 72 ponttal, ezüstérmes egy kanadai–svéd páros 66 ponttal, Attiláék pedig 50 ponttal zártak.

Fél tonna súlyt meghaladó gumikereket pörget az edzéseken.

Toldó szerint (és szerintünk is) ez egy óriási eredmény, talán joggal reménykedhet abban, hogy valaki majd akár szponzorként melléjük áll, hisz letették névjegyüket e sportág asztalára. Idén még több nemzetközi verseny vár rájuk, közte egy újabb világbajnokság szeptemberben, melyeknek a költsége ugye nem kevés. Itt ragadná meg az alkalmat, hogy megköszönje az eddigi segítőknek – legyen az anyagi, szurkolói vagy munka jellegű – a fáradozást, Attilának pedig természetesen ezúton is gratulál. Az Ér hangja stábja is csatlakozik ehhez, hisz „erős embereink” nem kis mértékben gazdagították városunk hírnevét. Szép volt, fiúk!

 


Írta: Juhász György