„Azért küzdünk, hogy a natúr erőn legyen a fő hangsúly” – vallják Toldó és társai

Versenyről versenyre bizonyítják erejüket, kitartásukat és lelkesedésüket az érmelléki natúr erős emberek. Sportjukat hobbiként, de nagyon motiváltan űzik. Már folyamatban van egy nemzetközi kezdeményezés az olimpiai versenyszámmá való nyilvánításra, ez pedig széles lehetőségeket nyitna a sportág számára.

A környéken valószínűleg senkinek nem kell bemutatni Todoszi Öcsi Toldót, aki évek óta számos nemzetközi erősember-versenyen képviselte már településünket, együtt a  csapatával, ahol többször dobogós helyezést is elértek. A csapat nem nagy, hiszen elmondásuk szerint nagyon kevés a kitartó ember, idővel sokan lemorzsolódnak, ám a meglévő tagok hétről-hétre, versenyről versenyre bizonyítják erejüket, kitartásukat és lelkesedésüket.

Jó eredményeket értek el

Toldó – aki egyben a csapat edzője – 2014-ben kezdte el ezt a sportot, majd 2015-ben csatlakozott hozzá Kiss Attila Csokalyról. Később bővült a csapat, a jelenlegi tagok közül Molnár Dénes (Hegyközszentmiklós) 2019-ben, majd idén tavasszal Bátori Szabolcs (Székelyhíd) és Halász Ádám (Csokaly) döntöttek úgy, hogy kipróbálják magukat az erősembersportban. Azóta számos eredményt értek el, idén augusztusban például Esztergomban voltak egy tehetségkutatón, ahol a fiúk szépen szerepeltek: Szabi második, Dénes harmadik, Ádám pedig negyedik helyezett lett. Szeptemberben Oroszlányban indultak egy versenyen, ahol Attila második, Szabi kilencedik helyezést érte el.

Todoszi Öcsi Toldó koffercipelés Közben egy bemutatón

2018 végén Toldó megalapította saját szövetségét Asociația Natural Strong Man Toldo néven, a fiúk is ennek a szövetségnek az égisze alatt versenyeznek. Ugyanebben az évben Magyarországon megalapították a Natúr Erős Emberek Világszövetségét (World’s Natural Strongman Federation), Fekete László elnökségével, amelyhez a világ számos országából csatlakoztak. Toldó és egy szlovák társa ennek a szervezetnek az alelnökei. Beszélgetőtársam elmondása szerint a hangsúly a natúr szón van, ami azt jelenti, hogy nem használnak semmilyen teljesítményfokozót, a nagyobb versenyek után letesztelik a versenyzőket, doppingtesztet végeznek. „Ezért küzdünk, ezért dolgozunk, hogy a természetes, natúr erőn legyen a fő hangsúly” – teszi hozzá Toldó.

A magyarországi egyesület célja, hogy ezt a versenyszámot felvetessék az olimpiai játékok listájára, ez a kezdeményezés már hivatalos formát is öltött, ha sikerül elfogadtatni, akkor innen Romániából csak a székelyhídi egyesületen keresztül lehet majd kijutni. Ahhoz, hogy ezt a kezdeményezést elindíthassák, 22 ország aláírására volt szükség, amit már sikerült összegyűjteni, innentől kezdve már nem rajtuk, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon (NOB) múlik a dolog.

A sportszámaikban az erő dominál

A versenyszámokról megtudom, hogy Fekete László (erősportoló, többszörös bajnok a magyar erős emberek versenyén, világversenyek résztvevője,1988 és 2012 között Magyarország legerősebb embere – szerk. megj.) úgy válogatta össze őket, hogy az erő domináljon. Minden versenyszámnál szerepel a kőgolyó, aminek súlya 130–210 kilogramm, és a traktorkerék-pörgetés – ennek súlya  470, 550 illetve 600 kilogramm is lehet versenytől függően. Ezen kívül van még lépcsőre cipelés, ahol a súlyok 180–300 kg között mozognak, lengősúlycipelés, koffercipelés, ahol a kofferek darabja 125–150 kilogramm, illetve sziklacipelés, a sziklák súlya 170 és 190 kilogramm. A heti egyszeri edzés során a fent említett gyakorlatokat csinálják végig, ilyenkor lényegében versenyt szimulálnak. Ez annyira megterheli az izmokat, hogy verseny előtt egy héttel már nem is edzenek, hiszen az izmoknak regenerálódni kell ahhoz, hogy a legjobb eredményt tudják nyújtani.

Nincsenek támogatók

A csapatnak nem egyszerű a helyzete: bár a fiúk jól teljesítenek a versenyeken, az anyagiak nagyon sok mindenben korlátozzák őket. Edzőjük és csapatkapitányuk a felszereléseket még évekkel ezelőtt saját pénzből vásárolta meg, sőt egy részüket ő maga készítette. A versenyre való kijutásokat anyagi hátterét a magyarországi egyesület biztosítja, sajnos nekik nincsenek itteni támogatóik, mindent maguknak fizetnek, a fiúk is saját maguknak szerzik be a fogyócikkeket, mint például a tapadást elősegítő por és wax, amik az edzések során elengedhetetlenek. A csapat minden tagjának munkahelye van, és csak hobbiként űzik az erős emberek sportját. Anyagi perspektíva ebben a sportban jelenleg nincs Romániában, erre csak az jelentene megoldást, ha sikerülne olimpiai versenyszámmá nyilvánítani.

Mi a motivációjuk?

Megkérdeztem tőlük, személy szerint őket mi motiválja, mit jelent számukra ez a sport?

Bátori Szabolcs: „Én már előtte is erőemelő voltam, számomra ez az új sport új kihívás. Bár a kettő hasonlít egymásra, de mégsem mindenben. Az erős ember versenyszámokhoz sokkal több minden kell, összetettebb: erő-állóképesség, dinamikus erő, robbanékonyság. Engem az motivál, hogy ebben a sportban is érjek el jó eredményeket, és ezáltal motiváljam a sportra a diákjaimat és a körülöttem lévő embereket.”

Halász Ádám: „Ez egyfajta belső bizonyítási kényszer, főleg magamnak és a családnak.”

Kiss Attila traktorkerék pörgetés

Kiss Attila: „Nekem ez a sport már gyerekkoromban megtetszett, csak akkor még nem volt elérhető a környéken, de amikor Öcsi elhozta az első súlyokat Székelyhídra, már sokkal közelebbinek tűnt, hogy egyszer én is kipróbálhatom magam benne. Véletlen egybeesés volt, hogy pont ott tartotta a súlyokat, ahol én akkoriban dolgoztam, így ki tudtam őket próbálni és láttam, hogy van olyan, amit fel tudok emelni. Ugyanekkor történt, hogy Öcsi társat keresett maga mellé a páros versenyekhez. Így kezdtük el a közös pályafutásunkat, ahol a legjobb elért eredményünk a világbajnoki III. hely, amire nagyon büszkék vagyunk. Sokan meglepődnek azon, hogy ilyen testalkattal ekkora súlyokat tudok megmozgatni, de én szeretem feszegetni a határaimat. Ezenkívül nagyon fontos a számomra, hogy olyan dologgal tudom levezetni a fölösleges energiámat, amivel nem teszek kárt senkiben, hiszen ez egy nagyon nehéz, de ugyanakkor békés sport.”

Molnár Dénes: „Egyszerűen csak szeretem csinálni, minden különösebb érdek nélkül, és szeretem megmutatni a világnak, hogy lehetséges.”

Todoszi Öcsi Toldó: „Engem gyerekkorom óta az erő foglalkoztatott, mindig ehhez hasonló dolgokat csináltam, alapítottam egy konditermet Székelyhídon, nekem ez az életem. Úgy érzem, hogy hagytam valamit az utókornak, mert az elején egy pincében kezdtünk edzeni, most pedig van egy szép konditermünk, sok fiatal jár ide, akik a szabadidejüket nem a kocsmában töltik, hanem itt. Büszke vagyok a fiúkra, a kitartásukra, a munkájukra, és úgy gondolom jó példával jártam előttük, most már hagyom őket érvényesülni… Bizonyítunk magunknak, az életnek, nekünk már az is büszkeség, hogy kijutunk Romániából egy-egy nemzetközi versenyre és bekerülünk a tv-be, látja a világ, hogy mi versenyzünk, ráadásul úgy, hogy sosem kellett szégyenkeznünk az elért eredmények miatt.”

Egyértelmű, hogy nem a pénzért csinálják, valami más hajtja őket: bizonyítani akarás, egy belső kényszer, hogy az ember megmutassa a világnak, mire képes, hagyni valami maradandót maguk után az utókornak. Kívánunk nekik ehhez a továbbiakban is sok sikert!


Írta: Szűcs-Pap Enikő