A székelyhídi kézilabdás lánycsapatok a Partiumi Kézilabda-program kereteiben szervezett bajnokságban szerepelnek, miután bizonytalan jövőkép (pl. koronavírus) miatt nem sikerült a magyarországi korosztályos bajnokságba beiratkozni az U12-es csapattal (11–12 évesek).

Ebben a kiírásban, amelyben Bihar, Szatmár és Szilágy megyei együttesek vesznek részt, U12-es csapatunk két helyszínen négy mérkőzésen van túl, az U15-ösök (14–15 évesek) két meccset játszottak, míg a legkisebb 9–10 évesek, az U11-es játékosok október utolsó napján léptek pályára Szatmár megyében. Ezeken a versenyeken nincs hivatalos eredményszámolás, ezzel is próbálva levenni a pluszterhet a fiatalok válláról, és arra ösztönözni őket, hogy a játékra koncentráljanak. A tervek szerint a U11-es korosztályban hat-, U12-ösöknél nyolc-, U15-ötösöknél pedig hétcsapatos bajnokság őszi fordulója december 19-én zárul, amennyiben erre lehetőség adódik.

Remélem minden játékos, sok pozitív élménnyel, még több játéktapasztalattal és új barátságok kötésével megy majd a decemberi pihenőre.

Ez alkalommal szeretném megköszönni utólag is a támogatást a Petőfi-líceumnak és vezetőségének.


Hatéves fejlődés az alapoktól

2015-ben indult útjára szivacskézilabda  településünkön egy nyári tábor keretében. Akkor kilenc-tízéves gyerekek, 17 kislány és 15 kisfiú vett részt a foglalkozásokon, Hegyessy Viktor, Dunai Melinda és alulírott vezetésével. Majd abban az évben ősszel, az iskolakezdés után, heti két alkalommal folytatódott a kézilabda oktatása. Később a Petőfi Sándor Elméleti Líceum csatlakozott a Szatmár–Ferencváros női kézilabda-utánpótlási projekthez, amelynek szülőatyja és koordinátora, a Budapesten élő, Szatmárnémetiből elszármazott Kiss Zoltán Sándor volt. Az évek során sokat fejlődött és változott a projekt. Jelenleg a Partiumi Kézilabdaprogram keretében három korcsoportban, 35 gyerek kézilabdázik településünkön. A program a Székelyföldi Kézilabda-akadémiát is támogató, Együtt Növünk fel! Alapítvánnyal működik együtt (ezt a Magyar Kézilabda-szövetség hozta létre a külhoni kézilabda-utánpótlás támogatásáért).

A jelenlegi három lánycsapat már áttért a bőrlabdára, a szivacsról. A legkisebbek heti két, a nagyobbak heti három alkalommal tartanak edzéseket. A vírushelyzet miatt tavaly több online, és így egyéni foglalkozást tudtunk csak tartani. Ezzel is próbáltuk a kialakult helyzetet elviselhetőbbé tenni.

Szerencsénkre 2020 májusában és júniusában sikerült több tornát is megszervezni minden korosztálynak, így kézilabdás élményekkel, érmekkel és mosolygós arcokkal mentek nyári vakációra a gyerekek. Idén augusztusban kezdtük újra az edzéseket.


Írta: Kozma Sándor edző