Május elsejével megkezdődnek a fogathajtók idei versenyei. Rákóczi Lajos, az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület elnöke azt szeretné, ha a hazai fogathajtás súlypontja áttevődne Bihar megyébe. Alább az idei fogathajtás programjairól is hírt adunk.

Ahogy kizöldül tavasszal a fű, minden évben megkezdődik a lovak és lovasok hazai és nemzetközi megmérettetése. Mióta lovat tenyésztenek és idomítanak, a mindenkori verseny a bírája tenyésztésnek és teljesítménynek. Magyarhonban Széchenyi óta így van ez. Legfeljebb a versenyek száma és minősége változott koronként. Az egykori híres ménesek és versenyek jó része a kommunizmus évtizedei alatt visszafejlődött, vagy teljesen eltűnt. Az egykori székelyhídi Stubenberg-ménes, valamint a bályoki tenyészet is ma már csak emlék. Pedig az itt tenyésztett lovak sokszor szerepeltek a budapesti galopp élvonalában. Így hát a ’90-es évektől szükségeltetett néhol a poraiból újjáteremteni a lovassportok egyikét-másikát. Nincs ez másképp a fogatsportnál sem, amelyben Romániában „csak” az utóbbi 30 évben szerveznek versenyeket. A legfiatalabb lovas sportágként emlegetik a fogatsportot, ennek ellenére az eredmények országos szinten ebben a sportágban a legkimagaslóbbak. Persze a hírnév nem csak magasztal, de kötelez is, így hát ezzel a sportággal a legmagasabbak az elvárások. A téli hónapok a fogatépítés, kondíciómegőrzés, vagyis az építkezés hónapjai. Ezért is tekint mindenki nagy várakozással az évadnyitó versenyekre.

Az idei versenyek
A közelgő május 1-je két rangos versenynek is ad teret. Az egyik a háromcsillagos minősítéssel bíró mezőhegyesi verseny. Mezőhegyes a magyar lótenyésztés egyik fellegvára, az egyik magyar lófajta, a nóniusz tenyésztési helye. Nem véletlen tehát, hogy a versenyre több, mint 70 fogat (250 ló) nevezett be eddig. Itt lesz az európai versenyzők elitje, hiszen a 2018-as év az építkezés éve. 2019-ben világbajnokságon a kettes fogatok részére, illetve Európa-bajnokság a négyes fogatok számára. A másik rangos verseny a Békés megyei Sarkadon szerveződik, szintén május 1-jén. Ide várják a regionális versenyeken 2019-ben induló versenyzőket. A versenyeken nem csak lovasok és fogataik vesznek részt, hanem a nemzetközi lótenyésztő és versenyigazgatóság résztvevői is számot vetnek a „hozott anyaggal”. Hazai tájakon is egyre többen felismerik a lovassportok értékét és azt a vonzerőt, amit a települések számára ez a sport jelent. A 2017-es évtől a hazai lovas életszemléletben is jelentős változások voltak. Országosan két polgármesteri hivatal is – Fugyivásárhely és a háromszéki falu, Sepsibodok – felismerte, hogy a bajnokság megszervezése föllendítheti a település sport, kulturális és gazdasági fejlődését és úgy döntött, hogy pályát épít és helyszínt ad az országos bajnokságnak. A román országos bajnokság idén ötfordulós: a bodoki nyitóversenyt (május 17–20.) követi a bethleni (június 15–17.), a háromcsillagos nemzetközi verseny ismét Bodokon (július 5–8.), az utolsó a fugyivásárhelyi forduló (augusztus 9–12.) és végül a marosvásárhelyi döntő szeptember 20–23-án. Hatodik fordulóként megrendezik a Románia kupája nemzetközi versenyt is az egykori Cantacuzino-birtokon, a Prahova megyei Florești-n október első hétvégéjén.

Helytállásra köteleznek a múltbeli sikerek
A tavalyi évet jól zárták a bihariak, Rákóczi Gergő megszerezte hetedik (!) nemzeti bajnoki címét, megőrizte helyét a világ legjobb tíz lovasa között. Babó Kálmán, az érköbölkúti Tulipán versenyzője országos harmadik helyen végzett, és jól szerepelt Csorba Károly is, aki szintén Tulipán klub tagja. Ahhoz, hogy a tavalyi eredményeket megőrizzék, szorgos munka folyt egész télen a köbölkúti fedett lovardában, illetve a kialakított sportpályán is. Nemcsak felkészítették a saját lovakat, hanem edzőtábort is szerveztek a Rákóczi-farmon, ahol a román országos bajnokság élvonalbeli versenyzőit képezték. Rákóczi Lajos, a Tulipán Sportegyesület elnöke lapunknak elmondta, szeretné, ha a román fogathajtás súlypontja áttevődne Bihar megyére és az ez irányú próbálkozások nem eredménytelenek. Talán a sportminisztérium országos és kihelyezett szerveinek nagyobb figyelemmel kellene kísérni ezt a sportot, hiszen annak dacára, hogy Bukarestben Rákóczi Gergőt tartják Románia legeredményesebb sportolójának, a Bihar Megyei Tanács által díjazott sportolók között sajnos egyetlen lovas sem szerepelt.
A hazai versenyidény mellett Rákóczi Gergő ott lesz a mezőhegyesi versenyen, a szlovéniai Lipicán és egy-egy rangos hollandiai és németországi megmérettetésen. Különösen fontos felkészülési év ez Gergő számára, hiszen tizenöt lóval dolgozik folyamatosan, mivel 2019-ben ott lesz a kettesfogathajtó-világbajnokságon, valamint négyesfogatával az Európa-bajnokságon is. Ugyanakkor a RomSilvával aláírt szerződés alapján ő a hivatalos edzője a romániai méneseknek is. A Bihar megyei fogatosok is készülődnek az új évadra, számukra a sarkadi nyitóverseny az idei bemutatkozás színhelye. Az idáig beérkezett adatok szerint Bihar megyében nyolc térségi versenyt szerveznek. Az idén először a Tulipán Sportegyesület égisze alatt megszervezik a térség B kategóriás bajnokságát is. Ez ügyben elkészült az új versenyszabályzat és a rajthoz állók ennek tudatában küzdhetnek a győzelemért.


Írta: Ér hangja