Az érköbölkúti Rákóczi Gergő a legjobb kettesfogathajtó

Az érköbölkúti Rákóczi Gergő két fogattal indult a romániai kettesfogathajtó bajnokság marosvásárhelyi döntő fordulójában, és hozta a tőle elvárt teljesítményt. A bihari MAKS Sportegyesület hajtója bemutatás versenyszámban első helyen végzett, díjhajtásban az első és a második díj is az övé, és győzött a maratonhajtás versenyszámában is. Így értelemszerűen megnyerte a bajnokság döntő fordulóját. Az előző versenyek és a döntőből hozott pontszámai alapján ő lett a 2015-ös év nemzeti bajnoka. Rákóczi Gergőnek ez az ötödik országos bajnoki címe.

Az október első hétvégéjén lezáruló idei bajnokságon tizennégy csapat állt rajthoz. A háromfordulósra tervezett sorozat a romániai lovassportok legjobban megszervezett és legrangosabb lovas versenyeit tudhatja magáénak. Lelkiismeret-furdalás nélkül megállapítható, hogy 2015-ben is ez a sportág maradt a legeredményesebb, hiszen több dicsőséget hozott, mint a másik hat lovassport szakterület összesen.

Jól szerepelt a megmérettetésen a váradi Babó Kálmán, aki szintén dobogós, hiszen a már említett Rákóczi Gergő és Bartha Eduard után az előkelő 3. helyen fejezte be az idei bajnokságát. Babó az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület leigazolt versenyzője. A Tulipán Sportegyesület a megye legtöbb lovasát egybegyűjtő szervezete. A nemzetközi szakvélemény alapján is jó úton halad a román fogathajtás, hiszen sikerült egy olyan fiatal csapatot kialakítani (a világbajnokság legfiatalabb csapata), akik még hosszútávon tudják hozni a tőlük elvárt eredményeket. Ehhez viszont az kell, hogy a szaktudás és a szorgalom mellett olyan támogatási rendszert is ki tudjunk építeni, ami a fogathajtók számára egy biztos támaszték jövőjüket illetően.

Nemzetközi sikerek
A Szerbiában megrendezett Balkán-bajnokságot is az a fogarasi Csoma Andrei nyerte, akinek edzője Rákóczi Gergő. A világbajnokságon is jól szerepelt a román válogatott, hiszen csapatban húsz nemzet közül az 5. helyen végeztek, az akadályhajtás versenyszámát pedig a román csapat nyerte meg. Ez a teljesítmény egyedülállónak bizonyult az eddigi lovassportok történetében. Mint ahogy egyedülálló Rákóczi Gergő teljesítménye is, akit ezek után továbbra is a világ legjobb tíz fogathajtója között tartanak számon.


Írta: Ádám Andrea