Nagyon jól szerepeltek az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület fogathajtói a romániai bajnokság első, cséffai fordulójában és a magyarországi Mélykúton megszervezett versenyen. Mindkét háromcsillagos minősítésű fogathajtás színvonalát és fontosságát különösen emelte, hogy minősítő és pontszerző jelleggel bírtak az idei világbajnokságra nézve, amelyet a méneséről híres szlovéniai Lipicán rendeznek majd meg.

Májusban a cséffai versennyel kezdődött az idény. A szövetségben dúló belső villongások miatt néhány évig patadobogástól mentes volt az ország legjobban felszerelt versenypályája. Az idén sikerült visszaállítani a rendet, és ismét nemzetközi háromcsillagos verseny színhelye lett az itteni megméretkezés. Az esemény a Tulipán Sportegyesület égisze alatt zajlott, versenyigazgatónak az e téren nagy tapasztalattal rendelkező Rákóczi Lajos kapott megbízást. A verseny fő támogatója a sikeres cséffai üzletember és fogathajtó, Nicolae Nistor volt.
Az érköbölkúti istállóból hét ló állt rajthoz.

A hatszoros román bajnok, Rákóczi Gergő második lett a díjhajtásban, és megnyerte az ezt követő maraton versenyszámot (képünkön). Jól szerepeltek a Tulipán Sportegyesület tagjai is, hiszen Csorba Károly a saját kategóriájában (kétcsillagos verseny) végzett az első helyen. Az ugyancsak Tulipán-tag Babó Kálmán is az élmezőnyben fejezte be e két versenyszámot. A nemzeti bajnokság első fordulójának győztese és egyben harmadik helyezettje Rákóczi Gergő lett (két különböző fogatával), második helyen a gyergyóalfalusi Pál Attila végzett.

Maraton hajtásban Rákóczi abszolút első (1.kép)

A romániai versenyzőkön kívül Horvátország is képviseltette magát, valamint jelen volt a kilencszeres világbajnok, Lázár Zoltán is több csapattársával. Ez utóbbi megnyerte a díjhajtást és a maratoni számban második lett. A zsűri tagjai Spanyolországból, Norvégiából, Észtországból, valamint Magyarországról érkeztek, Romániából dr. Kelemen Atilla volt pontozóbíró. Néhány zsűritag a világbajnokságon is ilyen feladatot lát majd el, a jelenlévő spanyol versenybíró lesz majd a világbajnoksági bírói testület elnöke.

Maraton hajtásban Rákóczi abszolút első (2.kép)

A bajnokság júliusban folytatódik a Kovászna megyei Bodokon, majd rá egy hétre, július 14–16-a között ismét bihari település lesz a harmadik forduló helyszíne. A fugyivásárhelyi szervezők biztosak abban, hogy a versenypálya időre elkészül, és hosszútávon ad otthont a romániai és nemzetközi fogatsportnak.

Minősítő mélykúti verseny
A Szeged melletti Mélykút adott otthont június elején a 2017-es év legrangosabbnak beharangozott magyarországi fogathajtó versenyének. A háromcsillagos minősítéssel rendelkező, igényesen kialakított pálya messzemenőleg megfelelt az őt megillető besorolásnak. Hét nemzet 64 versenyzője állt rajthoz, hogy latolgassa esélyeit a világbajnokságon való szerepléshez. A négynaposra tervezett versenyen a fogatosok akadályhajtás, maraton- és díjhajtás versenyszámban mérték össze tudásukat. Az eredmények a papírformát igazolták, hiszen a versenyt a Lázár testvérek nyerték, őket a fiatal Hölle Martin követte. Romániából két fogathajtó állt rajthoz, a legeredményesebb külföldi hajtó díját ezúttal is megszerző Rákóczi Gergő a maraton versenyszámában a negyedik, míg az összetettben az ötödik helyen fejezte be a mélykúti megmérettetést. Az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület színeiben versenyző másik romániai sportoló, Varga Roland a középmezőnyben végzett, így ő is megszerezte a világbajnoksági részvételhez szükséges minősítést.


Írta: Ádám Andrea