A fogathajtó világbajnokságokon szokásjog még az első versenyszám megkezdése előtt ún. nemzetek estéjét tartani, ahol a jelenlévők lehetőséget kapnak, hogy a nemzetükre jellemző ételekből standot készítsenek és a megjelentek körbecsodálhassák egymás gasztronómiai különlegességeit. Az idén a szlovéniai Lipicán megrendezett világversenyen sem volt ez másképp. Egy-egy ilyen közös vacsora a sportdiplomácia talán legeredményesebb fóruma.
Sportolók, lótenyésztők, támogatók a helyi és európai politikai élet jelentős képviselői cserélnek eszmét ilyen estéken.

A fogathajtó világbajnokságok ugyanis nem csupán egyszerű sportesemények, hanem széleskörű szakmai tanácskozás a lótenyésztés mindenkori jelenéről és jövőjéről. A verseny arról is szól, hogy melyik ország tudott olyan genetikai lóállományt kialakítani és tenyészteni, amely a világ élvonalában megállja helyét. Mióta lovat tenyésztenek, mindig is a versenyek voltak az igazi teljesítménymérők és a tenyésztői fórumok legjelentősebb helyszínei. A lótenyésztők csapata ma is egy olyan család, ahol nagyon odafigyelnek egymásra és a versenyeken kívül a szocializálódásnak is nagy szerepet szánnak.

A romániai standot idén jórészt érmelléki ételekből állították ki és az egykori lovasok is bőségesen besegítettek ahhoz, hogy az esemény egyik leggazdagabb és legigényesebben kiállított standja (az értékelés a szlovén szervezőktől származik) épp a mi csapatunké legyen. A közel hétkilós házi kenyeret a Tulipán Sportegyesület tagja, Bede István sütötte, az egykori fogathajtó Antal István Konstancáról hozott érmelléki recept alapján készült töltött káposztát, Érköbölkútról került az asztalra itteni vörösbor, gyümölcspálinkák, valamint helyi termelőtől származó kecskesajt. A székely lovasok sem maradtak le a különlegességek listájáról.

Az általuk készített medveszalámi vagy az áfonyás sütemények is nagyon komoly sikert arattak. Még az ínyenc franciák és belgák is sokat időztek a standnál és jó néhányan kifejezték abbéli szándékukat, hogy 2018-ban lovasturizmus keretében bejárják az Érmelléket. A süteményekkel a Rákóczi család tette emlékezetessé az Érmelléket népszerűsítő estet. Úgy gondoljuk, hogy ilyen alkalmakkal a világnak ez a része is tudomást szerez szűkebb hazánkról és az ilyen esték megalapozói lehetnek egy lovas illetve gasztronómiai turizmusnak, ami térségünknek igen nagy hasznára válna.


Írta: Ádám Andrea