Oly mértékben szorul magyarázatra a címben megjelölt két tulajdonnév, hogy a Főnixesek a székelyhídi Főnix Sport Egyesületet takarja, a Sistema pedig az orosz katonai erők harci technikáit jelenti, aktualitását lentebb olvashatják.
Szeptember 27 és 29-e között, Budapesten tartotta a hazánkban is méltán népszerű Tonfa csoport 10. jubileumi edzőtáborát, a rendőr tiszti főiskolásokkal, amelyen meghívottként a Főnix SE karatékái is részt vehettek. Arra a kérdésre, hogy miért pont ők, Guba József az egyesület elnöke
így válaszolt:

„ Régi, mondhatnám gyerekkori barátság fűz a Tonfa csoport vezetőjéhez Veres Csaba rendőr őrnagyhoz, aki székelyhidi születésű, és nem régiben amikor a XIX. Érmelléki Ősz Fesztiválon egy nagyon látványos és népszerű bemutatót tartottak, meghívták karatékáinkat a mostani edzőtáborukba. Önmagában nagy megtiszteltetésnek és kihívásnak vettük a dolgot, mert Romániából mi vagyunk az elsők és az egyedüli sport egyesület akik megismerkedhettünk a Sistema nevű harci technikával, ami az orosz különleges egységek, a méltán híres Specnaz által kifejlesztett speciális terror elhárítási és személyvédelmi technikákat jelent. Mi fegyverkezelés, az ellenfél lefegyverzése és teljes hatástalanítása gyakorlatokon túl a személyvédelemre fektettük a nagyobb hangsúlyt Támcsu Tibor a Sistema magyarországi főinstruktorának felügyelete és vezetése mellett.
Emellett gyakoroltuk a tonfa használatát és harcban való alkalmazását, részt vettünk Kettlebel edzéseken is, mindkettőt Veres Csaba irányításával, de voltak, számunkra közelebb álló Kyokushin karate edzéseink is, a 4 Danos Máté Róbert sensei vezetésével”

Ezután arra kértem Guba urat, hogy a laikusoknak érthetetlen kifejezéseket magyarázza el bővebben.

„A tonfa egy rövid bot, melynek hosszúsága 40-60 centiméter, vastagsága 3-4 centiméter és van egy oldalfogantyúja, ami a tonfára merőlegesen áll. Ezt hívják markolatnak. Anyaga változó, készülhet fából, műanyagból, fémből. Lehet teleszkópos is, de az egy darabból készült az elterjedt. A tonfa, jellegét tekintve, inkább védekező fegyver, de hatásosan alkalmazható támadásra is. A kettlebel egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Amikkel mi gyakoroltunk azok 12-20 kilogrammosak voltak. Már a szovjet hadseregben is az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének tartották és a katonai fizikai felkészítés részét képezi mind a mai napig”

Arra a felvetésemre, hogy ez inkább kínzó tábornak hangzik, semmint edző tábornak az elnök úr mosolyogva válaszolja:

„Az egytől egyig profikból álló Tonfa Csoport tagjai sem gondolták volna, hogy ennyire jól fogjuk bírni a „kiképzést”! A vendéglátás és a körülményeink kitűnőek voltak, a tábor főszervezője, Veres őrnagy földijeiként szívélyes és kedves volt velünk, és hogy mennyire jól helyt álltunk, bizonyítja, hogy a jövő februárban esedékes, következő edző táborra is meghívták a székelyhídi Főnixeseket.Engedje meg, hogy felsoroljam, kik képviselték egyesületünket Budapesten: Balogh Boglárka, Flóra Fruzsina, Flóra Beatrix, Deák Gergő, Kokovai Csongor, Kéri József és jómagam.”

Gulácsi Mária