Először tartottak úgynevezett vasárnapi iskola-típusú foglalkozást Érköbölkúton és Hegyközszentmiklóson november 13-án körülbelül harminc gyermek jelenlétében a magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntesei. Mindez annak a nem várt, de ugyanakkor kedves látogatásnak az eredménye, amellyel ez év májusának végén Oláh Évát, az érköbölkúti iskola megbízott igazgatónőjét lepték meg. Benkei Ildikó, a Magyar Rádió munkatársa Gellért Gyula érmelléki református lelkipásztor kíséretében érkezett, hogy felajánlja segítségüket a helyi diákoknak és pedagógusoknak. A programban több határ menti település is részt vesz, és célja támogatni a gyerekeket abban, hogy saját hazájukban magyarok maradhassanak.

 

A Vasárnapi Iskola Alapítvány két önkéntese, Szabó Edit pedagógus és Hutzler Vilmos nyugalmazott pedagógus, nem érkeztek üres kézzel. A gyerekeknek édességet, játékokat és füzeteket hoztak, a helyi tanároknak pedig tankönyveket, munkafüzeteket. Mint mondták, nem az a céljuk, hogy az iskolai anyaggal foglalkozzanak, nem az itteni pedagógusokat és azok módszereit akarják helyettesíteni vagy bírálni. Egyszerűen csak segíteni akarnak a gyerekek nevelésében, és lehetőséget akarnak nyújtani a tapasztalatcserére.

 

A közel négyórás foglalkozás alatt a kisebbek színezhettek, a nagyobbak játékos feladatokat oldhattak meg és énekelhettek, majd egy kis kinti tornával megmozgathatták a rajzolás közben elzsibbadt testrészeiket. Miután a gyerekek hazamentek, a két magyarországi pedagógus, illetve a foglalkozáson résztvevő köbölkúti tanárok kiértékelték a napot és megbeszélték további terveiket, elképzeléseiket. Ezt követően ők is hazaindultak, az arcokból ítélve fáradtan bár, de annál elégedettebben mindazzal, amit a nap folyamán tapasztaltak.

 

Pap Enikő