A török tánckultúrával és gasztronómiával ismerkedhettek az Ér Hangja Egyesület török önkéntesének első rendezvényén Székelyhíd múzeumában, február 15-én. Mint legutóbbi számunkban megírtuk, a kusadasi Hasszán Cimen az Európai Unió által támogatott Európai Szolidaritási Testület programjával érkezett, összesen kilenc hónapot tölt a városban, ez alatt több kulturális eseményt is fog szervezni az érdeklődő lakosok számára.

Mintegy bemelegítő első eseményként az önkéntes a török tánckultúráról tartott rövid videós bemutatót, két hagyományos népi táncot ismertetett. Az Égei régióban ismeretes hermandali zeybek elnevezésűt maga is eltáncolta. Ezután a nézőket is bevonta a történésekbe: a török esküvőkön szokásos körtáncot, a damat halayit is bemutatta, amelyet együtt próbálhattak ki a jelenlévők is.

A tánc végeztével a civilben vendéglátóiparban dolgozó önkéntes terített asztalhoz hívta a résztvevőket. Az esemény déli időpontját figyelembe véve főtt étellel és desszerttel készült, mindkettőt otthoni szokás szerint készítette el.

Az ízekre kíváncsi gyülekezők figyelemmel hallgatták, hogyan készült a kuru fasulye, azaz a babpörkölt, és a kemal pasa, a kis cukorszirupba mártott falatkák. A falatozás, a közösen töltött idő jó alkalom volt arra, hogy a helyiek személyesen megismerjék a város új lakóját, és hogy a sztereotípiák helyett valós ismereteket szerezzenek a török kultúráról.


Írta: Bíró Orsolya