Ha az őszre és a télre gondolunk, akarva-akaratlanul, de mindenképp eszünkbe jut a hideg idővel együtt járó megfázások sorozata. Mivel az antibiotikumok elég drágák és hosszú távon a szervezetünknek sem tesznek jót, megpróbáltam felkutatni néhány természetes gyógymódot, illetve gyógyhatású elemet, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak.

 

Csipkebogyó


A csipkebogyó legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, ami részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

 

 

Torma


A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

 

 

Erős paprika


A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét „okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását.

 

 

Közönséges paprika


A paprika C-vitamin-tartalma 100 grammonként 100 mg, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Elõnye, hogy savanyítva is megõrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Japán tudósok 2002-ben közzétett tanulmánya egyértelmûen kimutatta a paradicsompaprika (Capsicum annuum L. var. grossum) rákellenes hatását is.

 

 

Méz


Jó házi ellenszere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Antimikrobiális hatású, a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását.

 

 

Vöröshagyma


Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni.

 

 

Forralt bor


A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort – legyen az vörös vagy fehér – forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.

 

 

Fokhagyma


Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket! A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
Tipp: Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét és kenje kenyérre.

 

 

Cékla


A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk.

 

 

Savanyú káposzta


A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során – a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. A téli hónapok után a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni.

 

 

Citrusfélék


A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal, hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy citrancslevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.

 

 

Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma


Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.

 

Nevessünk sokat!
Amerikai kutatók szerint a sok nevetéssel megakadályozhatóak a felsõ légúti fertõzéses megbetegedések. Termeljünk minél több boldogsághormont.