Két ország, egy cél, közös siker! – ez a mottója annak a pályázatnak, amelynek a lényege a határon átnyúló, hatékony kommunikáció kialakítása Székelyhíd és Hajdúböszörmény között. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Szabadhajdú Nonprofit Kft. a romániai Székelyhíd partnereként mintegy 270 ezer euró támogatást nyert a „Határon átnyúló kommunikáció Hajdúböszörmény és Székelyhíd között” (HURO/1001/233/1.2.2.) című pályázatára.

 A projektnek köszönhetően megteremtődött a feltétele húsz román és tíz magyar hallgató médiaképzésének, illetve az ehhez szükséges eszközök beszerzésének. A résztvevők az újságírás, a televíziózás, az internetes rádiózás, valamint a média a weben témakörökben kapnak ismereteket. A megszerzett elméleti tudást gyakorlati képzés egészíti ki. A két régió jövőjét szolgáló program megvalósításában többek között az előkészítő munkákat követően megtörtént a hallgatók kiválasztása, a szerződések megkötése, a honlap elkészítése és frissítése, a nyitórendezvény megszervezése, folyamatban van a közbeszerzések lebonyolítása, létrejött a menedzsment, és a tananyag is elkészült.

 

 

 

 

 

 

 

Június 17-én a hallgatók pedig részt vehettek az első médiaoktatáson, melyet újabb tizenegy egymásra épülő alkalom követ majd október végéig. A képzés helyszíne a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ volt, ahol a városi televízió munkatársai tartották a képzést. Az első összejövetelen az ismerkedés mellett már kipróbálhatták magukat a diákok, hiszen több „kamerás” gyakorlatot végeztek a szakemberek irányításával. Az oktatók egyöntetű véleménye, hogy mindenki maximálisan teljesített. A csapatépítést szolgálta, hogy a román és magyar fiatalok ellátogattak a Hajdúböszörményi Tájházak épületegyütteséhez is. Minden oktatási naphoz kapcsolódóan a hallgatók kérdőívet töltenek ki, melynek segítségével megfogalmazhatják véleményüket, illetve kérdéseiket a helyszínről, az ellátás színvonaláról, az oktatási anyag érdekességéről, a szakmai színvonalról, és nem utolsósorban jövőbeni hasznosíthatóságról.

 

 

 

 

 

 

 

Néhány a június 17-i véleményekből:

 

„..az oktatás nagyon hasznos és érdekes. Nagyon jól érzem magam.”

„ Nosztalgikus jelleggel is bírt számomra. Olyan mintha alkotótábor és egyetem lenne egyszerre…”

„Hasznosnak és szórakoztatónak tartom az eddigi eseményeket. Bízom benne, hogy a jövőben is ehhez hasonló alkalmak lesznek.”

A projekt részeként folyamatban van Hajdúböszörményben egy oktatási, Székelyhidon pedig gyakorló stúdió kialakítása. Ezek lesznek a színterei a mestermunkák elkészítésének.

Jelen tudósítás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

www.huro-cbc.eu