Élesben próbálhatták ki magukat a Ér hangja médiaképzésének résztvevői

Médiaképzést szervezett az Ér Hangja Egyesület szeptember 15–17-én a médiacsoport stúdiójában. A szervezők érmelléki fiatalokat és felnőtteket vártak a második alkalommal megtartott képzésre, ennek a meghívásnak Biharfélegyháza, Érszőlős, Szalárd, Székelyhíd és Tóti települések tettek eleget. A megjelentek egy jellegzetes pólóval váltak egy nagy csapattá, amit az egyesület logójával, valamint a képzés jelképével láttak el.

Mint minden ilyen jellegű program, ez is rövid bemutatkozással, illetve ismerkedős játékokkal kezdődött. Egy kitalált koszorúzási ünnepséget forgattak le a már eddig két csapatra osztott résztvevők tagjai, az operatőri és hírszerkesztői világgal kapcsolatot teremtve – persze szakmai felügyelet mellett. Ezáltal megismerhették a kamera- és mikrofonhasználatot, illetve az interjúzás mikéntjét. A gyakorlatot követően még nem ért véget a feladat, hiszen a terepmunka után következett a stúdiómunka, ami szerkesztési, hangalámondási, illetve vágásgyakorlatokból állt.

A technika világából kiszakadva visszatértek a résztvevők a tollhoz és papírhoz, a második ilyen médiafejezet következett, az újságírás. A foglalkozást Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) alelnöke tartotta, amely ideje alatt igazán családias hangulatban tekinthettek be a résztvevők az újságírás, illetve szerkesztés szakmájába. „Felboncoltak” egy újságot a képzés ideje alatt, amiből megtudhatták, milyen szerkesztési formákból áll, és milyen sajtóműfajokat sorakoztat fel az Ér hangja havilap. Az előadás alatt a résztvevők lelkesen jegyzeteltek, és olykor kérdéseikkel tették színesebbé azt.

Az online rádiózás kulisszáiba is betekintettek a résztvevők

Ezt követően egy technikával teli univerzumba toppantak be a résztvevők, ami nem más volt mint az internetes rádiózás. Elméleti bemutatás után a gyakorlatra fektették a hangsúlyt a szervezők, hiszen azonnal „bedobták” ártatlan résztvevőinket a mély vízbe, ami egy gyors próbát és egyúttal élő adást jelentett. Szereplőink egy kicsit megilletődve, de annál lelkesebben jelentkeztek a feladatra, ahol körülbelül tíz percet kellett beszélgetni kollégáinkkal egy adott témáról. Míg a téma nagyban zajlott, a rádió stúdiójában addig a többi résztvevő egy másik teremben hallgatta, elemezgette az online a gyakorlatot.

Végezetül teljes kiértékelés következett, ahol a résztvevők megtekintették a hétvégén alkotott tévés munkájukat, valamint ötletekkel látták el a szervezőket a jövőre nézve.

A médiaképzést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, illetve a Bihar Megyei Közösségi-Szociális Igazgatóság (Direcția Socio-Comunitară a Județului Bihor) támogatta.


Írta: Csorba Roland