Tíz éve mozgatja a tánc szeretete a fiatalokat Székelyhídon, bizonytalan a folytatás

Tízéves születésnapját ünnepelte a hiphop Székelyhídon 2018 decemberében. És ezzel valószínűleg jó időre le is zárult egy időszak, de utoljára még összegyűltek a mindenkori táncosok, a koreográfusok hívására.


Az eseményt az első hiphopcso­port, a Free Steps megalapítója, Mészáros Ildikó hívta össze, majd a szervezést Csorba Roli, a csapat későbbi koreográfusa is segítette. Az esemény megnyitásakor az alapító elmondta: „2008-ban jött az ötlet, hogy mi lenne, ha indítanék egy modern tánccsoportot? Mindig is a hobbim volt a tánc és már korábban is volt tánccsoportom, épp ezért úgy gondoltam, hogy ismét belevágok. Nem volt különösebb cél, csak a tánc iránti vonzalom.”
Így is történt, az első hirdető szórólapok után közel negyvenen csatlakoztak a csoporthoz. A csapat a Flying Steps nevet vette föl, így ismerte meg őket a közönség. Az újdonságnak számító, bár az elején meghatározhatatlan táncstílus felhívta az emberek figyelmét a csapatra, így sorra jöttek a felkérések különböző falunapokra, a nagyváradi virágkarneválra, a margittai szabadságfesztre, majd miután kialakult a fellépői rutin, a csoport már versenyekre is jelentkezett. 2010-ben a Ki Mit Tud? eseményére már két csapattal, a nagyobb Flying Stepsszel, és a kisebbeket bevonó Flying Stars elnevezésű csoporttal is beneveztek. Teltek a hónapok, majd újabb fordulóponthoz ért a csoport. A Flying Steps 2012-ben jelentkezett a Zoltán Erika és párja, Robi D által szervezett ECDS hiphoptánc­versenyre, amelyet minden évben Budapesten rendeznek meg. A csapat ekkor nevet kellett változtasson, mert mint kiderült, a Flying Steps nevet már viselte egy sokkal régebbi, de még működő breakdance-csoport. Így lett a nagy csoportból Free Steps, akik első nekifutásból, a velük egy kategóriába nevezett tizennégy indulóból a harmadik helyezést hozták haza. A Free Steps ugyanezen a versenyen következő évben már első helyezéssel tért haza, de abban az évben ott voltak a szatmárnémeti Bounce és a nagyváradi Nymphea versenyeken is. Idő közben a táncosok Ildikó vezetésével több más koreográfussal is megismerkedtek, akik valamennyire formálták a stílusukat, vagy akikkel életre szóló barátságokat kötöttek, mint például a tiszalöki Széki Borsos Kingával és táncosaival.
Végül 2014 végén Mészáros Ildikó átadta a csapat vezetését Csorba Rolinak, aki az elmúlt három évben szintén számos fellépésen és versenyen át sikerrel vezette az ekkor már Enemy Dance Family néven táncoló fiatalokat.
A tizedik szülinapon még számos más történésről, utazásokról és műhelymunkákról mesélő videók, fotóösszeállítások pörögtek le, amiken jót derült a társaság, amelyben ezúttal már jobbára felnőttek, anyukák, egyetemisták és aktív dolgozók idézték fel együtt az emlékeket, amelyek összekötik őket a hiphopnak, Mészáros Ildikónak és Csorba Rolinak köszönhetően. Ahogyan az egykori táncosok élete, úgy a koreo­gráfusok élete is megváltozott a kezdetek óta, így a hiphop ritmusai egyelőre elhallgatnak Székelyhídon, de a szülinapon senki sem mondta ki hangosan, hogy nem is lesz többet hiphop a városban.


Írta: Bíró Orsolya