Megünnepelte ötödik születésnapját a Free Steps tánccsoport

A méltán elismert Free Steps csapat november 29-én tartotta szülinapi partiját. A számos fellépést és díjat maguk mögött tudó táncosok nem bízták a véletlenre az este hangulatát: vezetőjükkel, Mészáros Ildikóval igazi hiphopshow-t rendeztek sok tánccal és rapkoncerttel a sörkert diszkójában.

Ahogy a Free Steps kitalálója és koreográfusa mondani szokta: „Ha a lábuk nem is, a szívük mindig a helyén van.” Miért lett volna ez másként az ominózus péntek estén? A csapat mindenkit szeretettel várt az általuk megszervezett buliba, hogy együtt ünnepeljék a próbákkal, próbatételekkel, barátságokkal és sikerekkel fémjelzett elmúlt öt évet. Mint Ildikótól megtudtuk, nagyon viccesen pont arra a napra sikerült megszervezni a szülinapozást, amelyikre összehívta egy leendő tánccsoport esetleges tagjait az első táncpróbára. Álma azóta jócskán kinőtte magát. Akkor még nem volt válogató, számos tanuló megfordult a próbákon az elmúlt években, s akik tovább bírták, mint néhány közös edzés, azokat szintén meghívták egy szelet tortára, kis nosztalgiázásra. De ezzel nem zárult le az időtöltés.

 

A tíz órai kezdettel meghirdetett buli, bár váratott a magára, ami a hangulatot s a tömeget illeti, mégis aki kivárta, nem bánta meg. A hangolódást DJ White vezette, hol hiphopslágerekkel, hol más műfajú zenékkel, ezalatt a régi és új tagok ismerkedéssel, tortaevéssel múlatták az időt, aztán kezdődhetett a hiphop táncstílus különböző kategóriáit felsorakoztató bemutatók sora. A Free Steps tagjai nagyot villantottak! Közel tíz kisebb összeállítást mutattak be a táncosok kettes, hármas vagy egyéb felállásokban, bebizonyítva, nem kár egyetlen izzadságcseppért sem, amit az edzőteremben hagynak. Különböző helyváltoztatások, alakzatok és „magánakciók” váltogatták egymást, gyakran a csapattagok saját összeállításában. Ezután a meghívott vendégek összeállításai kápráztatták el a tánckedvelőket. A nagyváradi Unique Dance Crew táncosa, Szasza, és a már önálló koreográfus, Meyo (www.facebook.com/meyo23) a végigtáncolt évek tapasztalatait összegyúrva szedték szét a levegőt maguk körül. Az tematikus este koronázása mégis csak a nagyszalontai rapper, Mr. Siid deszkára lépése volt, aki a Quimby együttes Ajjajjaj című dalának feldolgozása, a Mutasd a cicát! és az Ördögi kacaj című dalai mellett a következő lemezéről is előadott egy művet.

A „rappertoár” lepörgése után szabadon maradt a táncparkett a hajnalig bulizóknak, akik bizonyára nem tekintenek már érinthetetlen ikonokként a hiphoposokra, mint ahogyan az lenni szokott, hanem remélhetőleg kedvük támadt a tánc egyéniben vagy közösségben kapható élményeit megtapasztalni.

Bíró Orsolya