A húsvéti evangelizációs tábor (HEVAT) április 4–8. között zajlott az érmelléki Magyarkécen a református egyház szervezésében. Idén tizedik alkalommal szervezték meg a fiatalok számára A kulcs című hitébresztő, hitmélyítő találkozót. Pop Tímea ifjúsági munkással beszélgettünk, aki most már szervezőként vett részt a táborban.

– Mikor tartották az első Hevat tábort?
– Az első tábor 2008 tavaszán zajlott. Holland fiatalok érkeztek a Magyarkécre, ők vezették be a tábort. Két-három évig visszajártak hozzánk a gyülekezetbe, és utoljára hangsúlyt helyeztek a vezető képzésre is, az evangélium hirdetésére.

– Milyenek voltak a holland fiatalok?
– Ahhoz képest, hogy nem ismertek bennünket, eljöttek Hollandiából, nagyon közvetlenek voltak, talán ez fogott meg bennünket a leginkább. Szeretettel közeledtek hozzánk. Elmondták, hogy mielőtt Romániába jöttek volna, hónapokkal előtte elkezdtek imádkozni értünk és a táborért, azért, hogy mindinkább megismerjük Istent. Mindenkinek személyre szóló képeslapot küldtek. Ahogyan viszonyultak hozzánk, amiképpen maguk között viselkedtek, látszott rajtuk, hogy megélik az Istennel való kapcsolatukat, és ez fogott meg bennünket a leginkább.

– Hányan vettek részt az első táborozáson?
– Összesen huszonöten voltunk, akik részt vettünk a táborban, Magyarkécről és Érszőllősről érkezett fiatalok. Mike Pál magyarkéci lelkipásztor irányított bennünket.

– Mikorra terveztétek a találkozó megszervezését?
– A húsvéthoz közeli időpontot választunk, az iskolai vakáció időszakát. Mindig szerdán kezdődik és vasárnap délutánig tart.

– A most lezajlott táborban milyen volt a részvétel és honnan érkeztek a fiatalok?
– Közel háromszázan vettek részt. Jöttek fiatalok Magyarkécről, Érszőllősről, Margittáról, Nagyváradról, Kolozsvártól, Marosvásárhelyről, Zilahról, Diósadról, Nagykágyáról, Székelyhídról és Magyarországról.

– Milyen feladatok hárulnak a szervezőkre?
– Szervezőként oda kellett figyelni a szabályok betartására, felolvastuk azokat, ismertettük a fiatalokkal és besegítettünk a tábor lebonyolításába.

– Kik támogatják a rendezvényt?
– Érkeznek adományok, főként a magyarkéci és az érszőllősi református egyház a támogató, de vannak magán adományozók is.

– Hogyan zajlott a tábor napi programja?
– Naponta volt dicsőítés az Élő Kövek együttessel, egyéni elcsendesedés. Majd előadások hangzottak el, kiscsoportos beszélgetésekre került sor, emellett jutott idő játékra és barkácsolásra. Minden délelőtt Balla Frigyes nagykágyai baptista igehirdető és református vallástanár tartott előadást a fiataloknak. Hívő tudósok és filozófusok gondolataival magyarázta meg, hogy ha helyesen gondolkodunk, azt jelenti, hiszünk. Minden kérdésünk, dilemmánk és kételyünk megoldásának a kulcsa az Atyánál van. Ezt bizonyítja és mutatja be a húsvét, a feltámadás ünnepe.

Zsufolásig megtelt a magyarkéci református templom táborozó fiatalokkal.

– Mit szerettek leginkább csinálni a fiatalok?
– Nagyon szerették a fiatalok a kirándulást, a kéci erdőben barangoltunk, aminek az volt a különlegessége, hogy csapatokban mentünk és megadott helyeken feladatokat oldottunk meg, csapatépítő játékokat alkalmaztunk, amivel jobban megismerhették egymást a fiatalok.

Nagykágyai fiatalok a táborról
Deák Izabella: „A tábornak a hangulata és a közös éneklés tetszett a legjobban. Az előadások is nagyon jók voltak. Tetszett, hogy minden fiatal egy célért gyűlt össze, azért, hogy jobban megismerje Istent. A tábor hamar véget ért, a fiatalok még maradtak volna.”
Horváth Irénke: „Szerintem a Hevat összeségében nagyon jó és lelkiekben tartalmas volt. Legjobban Balla Frigyes előadásai tetszettek. A legemlékezetesebb élményem a közös kirándulás volt, ahol új ismerősökre tettem szert, akikkel rengetek kalandban és nevetésben volt részünk. Közösségépítő jellege miatt is pótolhatatlan együttlétben volt részünk.”


Írta: Béres Angéla