Flamencoestre várta a székely­hí­diakat Jon Baldwin Quin­ta­nilla spanyol önkéntes november utolsó hetében. A 22 éves mesterképzés előtt álló hallgató Madridból érkezett az Európai Önkéntesszolgálati program keretében az Ér Hangja Egyesület sikeresen elbírált pályázatára. Fő tevékenysége, hogy a város és falvai kulturális öröksé­gei­ről készítsen kisfilmeket, de emellett saját eseményeket is kell szerveznie. Az első esemény nagyon fontos volt számára, hiszen először mutatkozott be nagyobb helyi tömeg előtt, és a szervezés tapasztalatát is várta. Kíváncsi volt az emberek reakciójára ezzel a helyi viszonylatban különleges eseménnyel szemben.

A tervezés során az eredetileg kitalált három ötletből a flamenco megismertetésére esett Jon választása, így onnantól erre készült, segítségül hívva Szilágyi Cynthia tánctanárnőt és az Ér Hangja Egyesület munkatársait. Hamar eltelt a készülődési idő, így egyszercsak a flamencoesten találta magát a spanyol ifjú. Az est elején Jon röviden bemutatkozott a hallgatóságnak. Ezután bemutatta a leglényegesebb tudnivalókat a flamencóról, a spanyol kultúra ezen különleges, mór eredetű szeletéről. Elmesélte, hogy a flamenco nem is egyszerűen tánc, sokkal inkább egy életérzés, amely énekből, gitárzenéből és a jellegzetes lüktetésből, ütemből áll. Ha ezekből kettő megvan egy helyen, ott biztosan megszületik az életérzés. Ebben az átitatott környezetben pedig spanyol generációk nevelkednek fel évszázadok óta. Mint azt Jon is elmondta egy bátor résztvevő kérdésére: ő maga sem tudná megmondani, kitől tanulta meg az alaplépéseket gyerekként, hiszen a flamenco minden ünnepen, családi eseményen, bulin vagy fesztiválon jelen van Spanyolországban. És bár a flamenco lüktetése a mindennapok része, a díszes, összetéveszthetetlen férfi és női öltözetet természetesen csak ünnepekkor, például húsvétkor vagy halottak napján öltik magukra az ünneplő lakosok, az alkalomnak megfelelő módon és színekben. A bemutató során a flamencót ért modern kori hatásokról is szó volt, arról, hogy a ’90-es években megszületett rumba is flamencoalapokra épült, csak már könnyedebb tematikával a dalszövegekben és modernebb hangszerekkel megszólaltatva. A rumba megjelenése után közel harminc évvel pedig már a hiphop és a trapzene elemeit is vegyítik a felmenők alkotta ritmusokkal napjaink fiatal zenészei, akik emiatt vegyes értékelésnek örvendenek a hallgatóság körében.

A bemutató után következett az est azon része, amely talán a legtöbbeket érdekelte: a tánc kipróbálása. Az alaplépéseket Szilágyi Cynthia tánctanárnő és az önkéntes mutatták be együtt, és bárki bátran csatlakozhatott, akinek táncolni volt kedve. A rövid próbálkozás, majd a visszajelzések kikérése után Jon megköszönte a számára váratlan létszámot öltött érdeklődést, és innentől szabad volt az ismerkedés, a zenehallgatás, a tánc, és a beszélgetés a táncteremben.

Jon nyolc hónapra érkezett az Ér Hangja Egyesülethez Székelyhídra, eredeti tervei szerint havonta egy spanyol kulturális eseménnyel jelentkezett volna, ám az első sikeresnek mondható est résztvevői jelezték, vevők volnának havi több ibériai kulturális eseményre is, az önkéntes pedig ennek örömmel tesz eleget a jövőben. Így érdemes lesz követni az egyesület hírközlő felületeit, hiszen újabb flamencoeest várható, és más érdekes, hangulatos események is a spanyol estek sorozatában.

Bíró Orsolya


Írta: Ér hangja