A pollenallergia és a szénanátha egyik legkínzóbb, legkellemetlenebb tünete az állandó orrfolyás, orrdugulás, hiszen éppen azokat a tevékenységeket teszi lehetetlenné, melyek miatt a nyári hónapokat várjuk. A szénanáthások, a pollenallergiától szenvedők pontosan ismerik azokat a tüneteket, melyek miatt a nyári hónapok szinte elviselhetetlenek a számukra. Még ha nem is annyira súlyos a betegségük (tehát nem fulladnak vagy nem gyullad be a szemük), a kellemetlen, és az életminőséget igencsak rontó orrdugulással, az állandó tüsszögéssel és orrfolyással meg kell küzdeniük. Ezek a tünetek ráadásul éppen azokat a tevékenységeket nehezítik meg, amelyek miatt a nyarat annyira várjuk!

 

Mi a különbség a náthás és az allergiás orrdugulás között?

A nátha legtöbbször csak néhány napig vagy egy hétig tart, az allergiás orrdugulás viszont akár hónapokig is elhúzódhat: egészen addig kell küzdeni a tünetekkel, míg a levegőben pollenek vannak! Ez március végétől akár október végéig is tarthat. A náthás orrdugulás lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, illetve fejfájással jár együtt; az allergiás orrdugulásnál ezeket nem tapasztaljuk meg, viszont a szemünk begyulladhat, állandóan könnyezővé válhat. Az allergiás orrdugulástól szenvedők gyakran orrviszketésre is panaszkodnak.

Az allergiás orrdugulásért a szervezetünkben lévő hisztaminok a felelősek, melyek – az allergiát kiváltó anyag hatására – vérbőséget, viszketést, váladékozást, duzzanatot okoznak. Az orrunkban ez náthához hasonló tünetekkel jár együtt. Természetesen, az orrdugulás, az allergiás „nátha” súlyossága egyénenként eltérő lehet: van, aki csak azon veszi észre, hogy allergiás, mert többször kell kifújnia az orrát. Másoknál viszont folyamatos tüsszögés, állandó szipogás és orrfolyás, az orr bedugulása miatti horkolás, sőt alvási nehézségek is lehetnek.

Elviselhető, de kellemetlen

Bár az allergiás orrdugulás elviselhető, (a legtöbb esetben nem jár például fájdalommal), de szénanáthások jó része életminősége romlásáról számol be. A folytonos szipogás, a tüsszögés idegesítő, zavaró, időnként kifejezetten kínos.

Az este sem enyhülő orrdugulás egyik következménye a megzavart alvás, a gyakori éjszakai ébredések; a szénanáthások sokszor nem tudják éjszakánként kipihenni magukat, emiatt csökken a teljesítőképességük, nem tudnak koncentrálni az iskolában vagy a munkahelyükön (ha pedig gyógyszerekhez, altatókhoz nyúlnak, az csak tovább ronthatja a tüneteiket). Ennek következménye gyakran állandó rosszkedv, sőt depresszió is lehet.

A pollenallergiásoknak a szabadban rosszabbak lehetnek a tüneteik, éppen ezért sokszor épp a nyári programokat nem tudják élvezni: le kell mondaniuk a strandolásról, biciklizésről, sétálásról, kirándulásról, szabadtéri koncertekről, hiszen (különösen, ha a szénanáthát nem kezelik) szinte azonnal elkezdenek tüsszögni, az orruk is eldugul vagy folyni kezd.

Ne várjuk, hogy elmúljon!

Természetesen, az allergiásoknak némi vigaszt jelenthet az, hogy a kínjaik nem tartanak örökké, nem kell egész évben az orrdugulással küzdeniük, elég, ha a néhány kritikus hónapot kibírják (igaz, jövőre kezdődik minden elölről). Ám a szénanáthával, pollenallergiával együtt járó orrdugulást nem szabad „kezeletlenül” hagyni! 

Az allergiás orrdugulás ugyanis, amellett, hogy az életminőséget rontja, komolyabb betegségekhez is vezethet; többek között arcüreggyulladáshoz vagy fülbetegségekhez, ráadásul az allergiának asztma is lehet a szövődménye. Az állandóan gyulladásban lévő, az orrfújás során „megkínzott” orrjáratok pedig a fertőzésekre, vírusokra is fogékonyabbak.

Az orr járatainak megfelelő „átjárhatósága” az egész szervezet számára fontos; az orrdugulás kezelésével javítható az orr szűrőfunkciója, a légzés minősége, ezzel pedig a sejtek vérellátása is. Az orr bőrének kidörzsölődése, kisebesedése (mely még a legpuhább zsebkendő használatával sem elkerülhető) pedig nemcsak esztétikai probléma.

A gyógyulás „lelki hatásai” sem elhanyagolhatóak: ha megfelelően kezeljük az allergiás orrdugulást (szerencsére, ez egyáltalán nem bonyolult), akkor kellemesebben érezhetjük magunkat, ha társaságba megyünk; visszatér az energiánk, jobban tudunk koncentrálni, javul a memóriánk és a teljesítményünk.

Forrás: HáziPatika.com