Körkápolna létesül a hegyközszentmiklósi termálstrand mellett

Mi lenne, ha a bővülő strand mellett, romtemplomok köveiből épülne egy körkápolna? – vetette fel az ötletet a hegyköz­szentmiklósi létesítmény egyik törzsvendége, a nagyváradi születésű Kozma Dávid vállalkozó, aki jelenleg Kolozsváron él és dolgozik, ebéd utáni beszélgetős, kávézós társalgás közben tavaly novemberben. Hisz a Királyhágómelléki Református Egyházkerület hozzájárulásával, európai uniós támogatással öthektáros területen három úszómedence és a hozzájuk tartozó épületek már körvonalazódnak. A református egyház tulajdonához tartozó termálfürdő fejlesztését szorgalmazó Árus László Csongor helyi lelkész továbbította a kérdést Forró Lászlónak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzőjének, aki azonnal támogatója  lett az ötletnek. Nem különben Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, és már a következő hétvégén komoly megbeszélésre, pontosításra összeült a négyes, elindult a munka. Az eredeti felvetéstől annyiban tértek el, hogy a hajdanvolt keresztény templomok kövei, mintegy kiállított tárgyként beépülnek a körkápolna falába. Mindegyik mellett ott lesz egy rövid ismertető vagy kép és egy QR-kód, ami a már azóta levédett korkapolna.eu internetes oldalra vezeti a látogatókat, ahol végigkísérhetik az egykor volt istenházak történetét – alapkőletételtől a jelenig, képekben, történetekben.

„Célunk, hogy emléket állítsunk a Kárpát-medencében és a nagyvilágban épült egykor szebb napokat is látott épületeknek, amelyek népünk hitéleti központjaiként szolgáltak, de ma már sajnos romokban hevernek. Azoknak a templomoknak is emléket szeretnénk állítani, amelyeket egykor őseink emeltek Isten dicsőségére, de ma már más felekezetek használják, például Bukovinában vagy Észak-Amerikában. Vannak olyan templomok, amelyeket nem mi építettünk, de a mi magyarjaink oda jártak misére vagy istentiszteletre, és természeti csapás miatt összedőltek, például a Christchurch, Új-Zélandon” – olvasható a Szentmiklósi Körkápolna Facebook-oldalán.

A felhívásra már érkezett felajánlás a Nyírségből – polgármesteri engedélyekkel együtt – két romtemplom köveiből. Remény szerint érkeznek a továbbiak is. Akár személyesen is elhozhatók: emlékkövek, téglák, ablakcserepek, fényképek, festmények, rajzok, rövid történelmi leírás, Biblia vagy akár oltárterítő. A tervek elkészítése Domahídi Lóránd székelyhídi mérnökre vár, a belsőépítészeti munkába szándék szerint bevonják a Székelyhídi Képzőművészek Csoport tagjait. Az alapkő letételét ez évben tervezik, idén ünnepli centenáriumát a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A kápolnát ötven férőhelyesre szeretnék, alatta kiállítóteremmel, a domboldalon amfiteátrummal és előadótérrel, hogy a Szentmiklósi Körkápolna ne csak egyházi emlékhely, de kulturális és művelődési hely is legyen, ahol teret kap az ifjúság.

Írom e sorokat, s közben Sofóniás próféta könyve harmadik részének huszadik verse cseng bennem: „Abban az időben, amikor összegyűjtelek, haza is hozlak benneteket (…) Meglátjátok majd, hogy jóra fordítom sorsotokat! – mondja az Úr”, szívemben áment mondok. A nagy munka elkezdődött, mindenki teszi a dolgát, ki-ki tehetsége és lehetősége szerint. Az építési költségeket pályázati forrásokból fedeznék, de téglajegy vásárlásával, adományozással hozzájárulhatnak azok, akiket erre visz a lélek. Ám hitem szerint, az imára kulcsolt kéz, az igaz szívvel hangzó fohász sem kevesebb ez ügyben, hordozza azokat akik munkálkodnak.


Az adományozni vágyók számára a bankszámlaszám és -adatok a következők: Számlatulajdonos: Parohia Reformată Sânnicolau de Munte. Adószám: 10773259. Bankszámlaszámok: RO13 CECE BH36 30RO N067 5380 (lej), RO85 CECE BH36 C1EU R067 8137 (euró). SWIFT-kód: CECEROBU.


A hegyközszentmiklósi termálstrand

Az 1970-es években kőolajkutatás közben 60–65 fokos termálvíz tört a felszínre, amelyet egy fürdőmedence építésével igyekeztek hasznosítani. A termálfürdő ma a református egyház tulajdonában van, nagyon jó kezekben, hisz Árus László Csongor lelkipásztor, mint jó sáfár, szívügyének tekinti fejlesztését, bővítését. A medence mellé épített fűtött öltöző 2011-től lehetővé tette a fürdő egész éves nyitva tartását, 2013-ban befedték a medencét. A télen felrakott oldalfalakat nyárára eltávolítják, így egész évben kellemes környezetet biztosítanak a fürdőzőknek. A távolabbról érkezők szívesen szállnak meg a 2019-ben átadott komfortos Hegyköz-Ér Panzióban, és ízlelik meg az étterem kínálta bőséges, finom fogásokat. A civilizált körülmények és a minden igényt kielégítő kiszolgálás messze földön ismertté tették a létesítményt, sok a látogató, és nem kevesen vannak a visszatérők, a törzsvendégek, közöttük a körkápolna ötletadója, Kozma Dávid is.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit