„A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is.” (Bagdy Emőke)

A Biblia tanítása szerint a békesség Isten ajándéka, amely minden értelmet felülhalad. Minden ember számára fontos a belső béke, mert azáltal építjük a családunkat és közösségünket. A békét a szívünkben kell megtapasztalni, és szeretetben tovább adni másoknak. Néha egy szó is elég, hogy felkorbácsolja az indulatokat és elindítsa a vitát, de sokszor egy szó elég a béke útjának elindítására a közösségben. Jézus mondja tanítványainak: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek s ne csüggedjen.” (János evangéliuma 14,27)

A hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolában és a hozzátartozó érköbölkúti tanintézetben iskolán kívüli tevékenységként meghirdettük a Béke hete elnevezésű programot. Már előre gondolkodtunk azon, mire helyezzük a hangsúlyt, mi lenne az, ami a gyerekeket a legjobban megfogná, felkeltené az érdeklődésüket. Lehet, hogy tudják mit jelent a béke szó, de a kifejezés gyakorlatba ültetése már nehezebb. Könnyebb valamiről beszélni, mint megvalósítani azt. Mindegyik pedagógus kivette a részét a közös programból, tudtuk meg Papp Mónika programfelelős tanárnőtől. Közös filmnézésen tekintettük meg Assisi Szent Ferenc életét, majd beszélgettünk Uram tégy engem békéd eszközévé című verséről.

A békével kapcsolatos idézeteket értelmeztünk a tanulókkal. A hetedikesek fogalmazást írtak a fogalomról. Az V–VIII. osztályosok a megbízott pedagógusokkal origamiztak, csoportonként plakátokat készítettek. Énekeket tanultak a zenetanárral, melyről videofelvétel is készült. Az elemisek is kivették részüket a munkából, tanítóikkal zászlót készítettek a béke jelével, éneket tanultak, filmet néztek, szélforgót fabrikáltak, kézimunkáztak. A hét utolsó napján közös lufieregetés volt az iskolakertben a gyerekek nagy-nagy örömére. A béke szót megpróbáltuk több nyelven megtanítani nekik: románul, oroszul, görögül, latinul, franciául és németül.

Régi játék újjá éled

Régi játék újjá éled

békezászlót készítettek a másodikos gyermekek

békezászlót készítettek a másodikos gyermekek


Írta: Béres Angéla vallástanár