Barcui Barna, Vedresábrány polgármestere (portrénkon) felvázolta azokat a fontosabb terveket, amelyeket mandátuma alatt szeretne megvalósítani.

Az elöljáró a községban zajló számos beruházás mellett két prioritást határozott meg, az egyik a tornaterem építése, a másik pedig a polgármesteri hivatalé. Vedresábrány együtt Kiskerekivel és Érbogyoszlóval egy közösségek közötti fejlesztési egyesületet hozott létre annak érdekében, hogy elősegítsék a beruházásokat. Jelenleg az utakat aszfaltozzák.

Sikerült megvenni a két telket, amiket kataszteri nyilvántartásba vesznek. Négy pályázatot nyújtottak be a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumhoz. A tervek szerint egy tornatermet szeretnének építeni, amelynek már előkészítették a helyszínét.

A polgármesteri hivatalnak új épületet akarnak készíteni Monos­petriben, s akkor megváltozik majd a község neve is. Természetesen erről majd a közeljövőben népszavazást tartanak, ha a nagypolitika nem avatkozik majd közbe. Ha a község lakosai úgy akarják, akkor új neve lesz a községnek és új központja, akkor ezt követően új székhelye lesz a polgármesteri hivatalnak.

Ennek költöztetését Vedresáb­rány­ból, és az új építését az indokolja, hogy Monospetri nagyobb település, mint a jelenlegi községközpont, jobban elérhető a többi négy helység lakosai számára is. Ha például egy Monospetriben lakónak van problémája az önkormányzatnál, annak el kell jönni Vedresábrányba, de aztán a további ügyintézést Margittán folytatja, akár a földhivatalhoz, közjegyzőhöz, bíróságra megy, akkor az út a városba Monospetrin át vezet, tehát vissza kell jönnie, ezáltal időt veszít. Ezért volna nagyon praktikus, ha a polgármesteri hivatal Monospetribe költözne. Ez egyébként nem egy új ötlet, már 2008-ban is kezdeményezték, de akkor a helyi tanácsi határozatot megtámadták a közigazgatási bíróságon, és a nagypolitika sem támogatta ezt. Végül megnyerték a pert, így érvényes maradt a tanács határozata. A községközpont megváltoztatásához referendum szükséges, ezért módosítani kell ennek időpontját az akkori tanácsi határozatban. Ezt követően egy kormányhatározatra is szükség van, a polgármester bízik abban, hogy ez is meg fog születni.

Barcui Barna elmondta, hogy tornaterem építését is tervezik a mo­nos­petri iskola kertjébe. Már megkezdték a terület rendezését, és leválasztottak és telekkönyveztek egy külön részt, amelyet az Országos Befektetési Társaság rendelkezésére kell bocsátani. A tornaterem hossza 160 méter, a szélessége 32 méter lesz. Az iskola közvetlen közelébe akarták tenni a tornatermet, hogy a gyermekeknek ne kelljen messzire menniük és időt veszíteniük. A tervek szerint kosár- és kézilabdára is alkalmas tornateremben lesznek öltözők és vizesblokk is.

Vedresábrány afterschool

A polgármester kifejtette, hogy már leadtak egy iskolabővítési tervet, amely szerint a földszinten lenne két osztályterem és tornaterem, az emeleten pedig négy osztályterem. Ehhez megvan a szükséges terület is. Ha ez létrejönne, akkor egy négyméteres folyosóval össze lehetne kötni a két épületet.

Tavaly tavasszal kezdődött el az after school épületének építése, az ígéretek szerint idén ősszel teljesen elkészülhet. Télen nem dolgozott a kivitelező cég a járványhelyzet miatt, ezért csak a közelmúltban kezdték meg a munkálatok folytatását, bekötötték az áramot. A közeljövőben hozzáfognak majd a tetőszerkezet megépítéséhez, a nyílászárók beszereléséhez.


Írta: Ér hangja