Zsebtelefonjaikon matatva már napokkal korábban, szorongva kutakodtak a szervezők a várható időjárás felől a IV. Székelyhídi Városnapok megkezdése előtt. A péntek délutáni megnyitót a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a városközponti turulmadaras parkban tartották meg némi égi „segédlettel”, hisz a zivatart hozó égi bárányfelhőket más irányba terelték a magasságos béresei.

A sokaság a sokat látott évszázados fák lombjai alatt kereste a hűsölést, miközben óriáshangszórók dübörögve öntötték a gépzenét. Ritmust diktáló ütemekre parádéztak a városban első alkalommal fellépő debreceni Valcer Táncstúdió Nárcisz és Zara menettánccsoportjai, látványos koreográfiájukat méltán jutalmazták tapssal a jelenlévők. Majd pedig a helyiek aprócska kedvencei, a TDC Kölyök Dance táncosai pörögtek látványelemekkel tűzdelt produkciójuk során.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere román és magyar nyelven is elhangzott köszöntő beszédében a városnapok jelentőségét hangsúlyozta: „Ilyen rendezvények nélkül kulturális életünk szürkébb, városunk pedig sokkal szegényebb lenne, de fontos a városnapok közösségépítő szerepe is. Erős közösségre van szükségünk, hogy Székelyhíd ne csak az otthonunk, hanem a sorsunk, a jövőnk legyen. Vonzó és megtartó hely fiatalok és idősek számára egyaránt” – mondta városunk vezetője.

Cseke Attila Bihar megyei szenátor a háromnapos együttlét programjai közül a gazdák találkozójának jelentőségét ecsetelte, amely kitörési és megmutatkozási lehetőséget adhat a térség kistermelői számára. A megnyitó ünnepség értékhordozói, a Zajgó Néptánccsoport gyerekei, a Búzavirág Népdalkör, valamint a Székelyhídi Férfikórus élményteli pillanatokat teremtettek, hogy aztán kezdetét vegye a három napig tartó buli.

 

Mészáros Elek


Írta: Ér hangja