Számtalan szórakozási lehetőséget biztosított kicsiknek és nagyoknak a városunkban decemberben hatodik alkalommal megtartott karácsonyi vásár. A nyolcnaposra kerekedett eseménysorban az értékhordozó programokról sem feledkeztek meg a szervezők.

Bár hójáró csizmára nem volt szükség, de a fákra lerakódó zúzmara, a csípős hideg megadta az ünnepség hangulatát, megteremtette a jó kedély előfeltételét. A városközpontban felállított fabódékból kínálták portékáikat az árusok, míg „hidegcsillapítónak” forralt bort lehetett fogyasztani. A rendezvények zöme a múzeum épületében, illetve a mögötte felállított szabadtéri színpadon és annak környékén zajlott. Nemes Irma vallástanár ezúttal is elkészítette a betlehemi történet összeállítását, ahol a tárgyak mellett élő szamár és bárányok is helyet kaptak.

Délutánonként kisiskolások, aprócska gyermekek uralták a színpadot, majd pedig a Mikulás várta őket a múzeumban, ahol jutalmat kaptak a fehérszakállútól. Azután kézműves-foglalkozásokon vettek részt, azt követően pedig a Belgiumból Székelyhídra áttelepült François Legge a helyszínen maga készítette gofrival vendégelte meg a gyerkőcöket. Az édesség mellé forró tea is dukált. A Búzavilág Népdalkör, a székelyhídi református egyházközség Halleluja kórusa, valamint a helyi római katolikus plébánia kórusa szabadtéri színpadi előadása során karácsonyi jellegű énekeket hallgathattak a térre kilátogatók.

A Bihar megyei RMDSZ nőszervezeteinek vezetői megbeszélést tartottak a belső térben. A találkozón jelen volt Biró Rozália országos és Kéry Hajnal megyei elnök is. Az eseményt a Debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely fellépése tette hangulatossá, Székelyhídi pletykás asszonyok címmel vidám jelenetet adtak elő.
Két könyvbemutatóra is ellátogathattak a könyvbarátok. Kiss Bitay Éva Az erdő lakói című meséskönyvét a könyv illusztrátora, a székelyhídi Guba-Kerekes Zsuzsa mutatta be.

A jelenleg Nagykágyán élő id. Boér Péter Pál újabb regénnyel jelentkezett, Fenyőágon füstifecske című családi történetet feldolgozó művét Holczman Ilona magyar szakos tanár méltatta. Mivel egészségi okok miatt az író nem lehetett jelen a könyvbemutatón, így helyette felesége, Elvira aszszony dedikálta a helyszínen megvásárolt könyveket.
A nagykágyai szakközépiskola NagySzakSzínTár színjátszó csoportja is fellépési lehetőséget kapott. Róluk tudni illik, hogy tavaly a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál országos döntőjében harmadik helyezést értek el. A közönség a díjnyertes előadást tekinthette meg, Kéri Ferenc Lopótök, avagy Mari nem olyan című pajzán népi komédiáját.
A Pusztai farkasok honfoglalás kori öltözetben, korabeli fegyverekkel tartottak íjászbemutatót, harci technikákat ismertettek.

A különböző sportágakban kiemelkedően teljesítőket is díjazták, akiket többek között edzőik méltattak, mutattak be a közönségnek. Rákóczi Gergő fogathajtásban ért el sikereket, Kovács Karola-Boróka, Bensicz Ádám és Deák Gergő karatéban jeleskedett, Ruszt Zsolt, Kis Virág-Csenge, Kis Boglárka bizonyultak rettenthetetlen íjászoknak, Dan Petrescu és Balázsi Dávid a sportfavágásban öregbítette hírnevét, Todoszi László és Kiss Attila az erős emberek versenyében, Szabó István és Bátori Szabolcs pedig erőemelésben nyújtott kiemelkedő teljesítményt, míg Kokovai Csongor futballpályán bizonyította tehetségét.

A fiatalok mellett az idősebb korosztály megbecsülése is része volt a karácsonyi rendezvénysorozatnak, ötvenedik házassági évfordulójukat betöltő párokat, szám szerint tizenkilencet, köszöntöttek, illetve pénzjutalomban részesítettek. A házaspárok köszöntésén is jelen levő Béres Csaba polgármester köszöntőjében méltatta, példaként állította a fiatalok elé a házasság intézményét, mint megmaradásunk sarokkövet, ami a hűségre épül. Az idős emberek szemébe könny szökött, amikor id. Ozsváth József fiatalkori emlékeket felidéző slágerekkel köszöntötte az ünnepelteket.

Már elcsitult a zsivaj, de emlékeink dobhártyáin visszatekert magnószalagként újraidéződött a nyüzsgés, a vidám forgatag. Dermedt jégen sikongva siklott a hajnali szél: övé lett a tér.


Írta: D. Mészáros Elek