Az idei karácsonyi vásáron nőtt a kézműves termékek iránti kereslet

Minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbbet a december 17–23. között hetedik alkalommal megrendezett karácsonyi vásár programkínálatából.

A tervezetthez képest egy nappal később vehette kezdetét az ünnepségsorozat, tekintettel Mihály volt román király december 16-ai temetése kapcsán meghirdetett országos gyásznapra. A szervezőknek még idejében sikerült a programokat átszervezniük.

A nyitóprogram a megbecsülésről, a szeretetről, a család értékének fontosságáról szólt. Béres Csaba polgármester az önkormányzat dísztermében köszöntötte az 50. házassági évfordulójukat ünneplő párokat (Bagdán Erzsébet, Cserges Gyula és Irén, Gardó Francisc és Aurica, Guba József és Erzsébet, Kiss Sándor és Erzsébet, Meleg Gyula és Irén Anna, Stefán Dániel és Margit). Az aranylakodalmas párok az oklevelek mellé adott pénzjutalmat, a hölgyeknek kijáró virágcsokrot, valamint a férjeknek erre az alkalomra felcímkézett palackos borokat vehettek át a városvezetőtől. Az ajándékok átadását megelőzően a város első embere ünnepi beszédében a családot, mint a társadalom alappillérét határozta meg, amire rohanó világunk egyre inkább negatív hatással van. De szerencsére Székelyhídon és annak vonzáskörzetében a többség komolyan veszi a házassági fogadalmat – vélekedett a polgármester. Majd így folytatta: csak a szeretet képes két embert ennyi időre összekötni. Ennek a fél évszázadnak a gyümölcsei a gyermekek és az unokák, ők koronázzák meg az együtt-töltött évtizedeket – mondta Béres.
A meghitt együttlétet előbb a helyi Hídépítők református ifjúsági kórus előadása tette még ünnepélyesebbé, azt követően pedig a Zajgó Néptánccsoport néhány tagja népdalokkal és -tánccal kedveskedett a szépkorú ünneplőknek.

Ötven év együtt, a szeretet próbája példaértékű.

Nemzetközi szinten is sikeres sportolók
Az idősödő házaspárok köszöntését követően a város legeredményesebb sportolói, azok barátai és családtagjai töltötték meg a termet. A városvezetés fontosnak tartja úgy a versenyszerű, mint a tömegsport támogatását. Ennek jegyében hagyománnyá vált, hogy elismerésben részesítsék a kiemelkedően teljesítőket. A méltatások során elsőként a Phoenix sportklub karateedzőjét, Guba Józsefet kérték fel, hogy adja át három tanoncának, Tóth-Gardó Saroltának, Bensicz Ádámnak és Balogh Józsefnek az okleveleket, akik tehetségüket, szorgalmukat több hazai és nemzetközi versenyen is bizonyították.

A városvezetés minden évben díjazza az eredményes sportolókat

A város nagy büszkesége, hogy a romániai sportfavágás élvonalát székelyhídiak alkotják. Mindez Nagy Botondnak és csapatának köszönhető, akik nemzetközi és világversenyeken évről-évre jobb eredményeket érnek el. Nagy Botond amellett, hogy edzője a csapatnak, versenyzőként is jól teljesít. A sportfavágók közül Balázsi Dávid, Cser Szilárd, Dan Petrescu és Nagy Botond részesültek elismerésben.
Natúr erős emberek méltatására a város elismert sportszaktekintélyét, Gheorghe Raţiu tanárt kérték fel, a díjat pedig a nemzetközi versenyeken is eredményesen szereplő Kiss Attila és Todoszi László vehették át. Szabó István 2008 óta vesz részt erőemelő-versenyeken, Romániában először 2009-ben rendeztek országos bajnokságot. Az elmúlt évben Belényesen megrendezett nemzetközi megmérettetésen felhúzás kategóriában második helyezést ért el. Csapattársa, Bátori Szabolcs 2011 óta űzi ezt a sportágat. Szintén a Belényesen megtartott nemzetközi versenyen volt igen eredményes. Legjobb teljesítményt a ruhás fekvenyomás (speciális védőruhában végrehajtott gyakorlat) kategóriában érte el, a második helyen végzett. Mindkettőjük teljesítményét értékelte a városvezetés.
A mindössze tizenkét éves Kokovai Csongor Magyarországon futballozik. Tavaly egy Olaszországban megrendezett nemzetközi tornán csapatával megnyerték a kupát. Kokovai Csongor akkor kiérdemelte a legjobb játékos címet, teljesítményéhez a milánói labdarúgócsapat vezetőedzője személyesen gratulált. A díjátadó időpontjában a kitüntetett épp egy debreceni teremfocitornán vett részt, így az elismerő oklevelet és az ajándékot családja vette át.

Rákóczi Gergő kettesfogathajtó hétszeres országos bajnok, emellett 2017-ben a Balkán-bajnokságot is megnyerte. Pályája felfelé ívelő. A neki járó díjat édesapja, Rákóczi Lajos, a Román Lovassportszövetség fogathajtó szakbizottságának tagja vette át.

Forralt bor, kürtőskalács, színpadi produkciók
Ahogy kijöttünk a polgármesteri hivatalból, a kinti térben már jókora volt a nyüzsgés. Az ünnepi kivilágításba öltözött városközpont vonzotta a lazítani, szórakozni vágyókat. Sorra megnyitottak a szép kivitelezésű fabódék, jóval több, mint az előző években. Úgy látszik, lassan beérik a gyümölcse a városban rendszeresen megrendezett gazdafórumoknak, az érmelléki termékek népszerűsítésének, hisz ezúttal nyoma sem volt a bóvliárusoknak, saját kézműves portékáikat hozták el a kistermelők.

A legkisebbeket fellépésüket követően ajándákokkal várta a Mikulás

A vásár mindegyik napján elsőként óvodások és kisiskolások uralták a múzeum mögött felállított szabadtéri a színpadot, akiket fellépésük után a kinti hideg elől a múzeum aulájába csalogattak kézműves-foglalkozásra, egy-egy forró teára. Maga a Mikulás fogadta a gyermekeket, akiket ajándékokkal lepett meg.

A vásár második napján interaktív koncerttel lépett fel a gyermekeket szórakoztató kolozsvári Karaván együttes. A nótakedvelők igényeit kielégítő nagyváradi Sanzon együttes is megérkezett a hét folyamán a településre, poharazgatásra, mulatozásra nyújtva lehetőséget. A helyi hagyományőrző íjászcsapat látványos bemutatót tartott a színpad előtt kialakított téren. A Székelyhídi Törekvés focicsapatának ifjoncai zsonglőrködtek a bőrgolyóval, majd pedig Ozsváth József operettdalokat énekelt. Felléptek a város kórusai: a Halleluja református egyházi kórus, a Búzavirág Népdalkör, a Székelyhídi Férfikórus, a római katolikus egyházi kórus, valamint a Petőfi Sándor Elméleti Líceum iskolakórusa. Különböző moderntánc-csoportok is helyet kaptak a színpadon, főként a fiatalok körében arattak osztatlan sikert. A karácsonyi vásárt záró Szabyest-koncertet szinte végigvisítozták, csápoltak a tinik. Eközben az idősebb korosztály a vásári standok körül forgolódott. Mindenki igyekezett hazavinni szuvenírként egy kis vásári csecsebecsét, hogy a szürke hétköznapokon majd legyen mivel felidézni a tovaillanó ünnepi hangulatot.


Írta: D. Mészáros Elek