A múzeum melletti téren felállított takaros faházikókban gazdag kínálattal várták a vásárosok a látogatókat a december 16-án kezdődött és december 23-án ért véget az V. Székelyhídi Karácsonyi Vásáron. A kínálat nagyon változatos volt. Megtalálhatóak voltak a helyi termelők termékei, méz-, tormakészítmények, hidegen préselt olajak, tönkölybúzaliszt és sokféle biotermék. A vásárban bő választék volt ajándéktárgyakból, sok volt a kézművestermék is. Természetesen falatozni való is akadt bőven kürtőskalács, többféle lángos, kolbász, gyorsételek. Az igazi vásári hangulathoz hozzájárult a forralt bor és az eredeti indián zene is.

A vásár idején nyolc napon keresztül minden délután változatos programok várták az közönséget a múzeumban és múzeum mögötti téren felállított színpadon.

Bemutatkoztak a gyermekek
Az első három napon, szerdától péntekig boldog gyermekek kacagásától és énekétől volt hangos Székelyhíd központja és a múzeum épülete. A színpadon a helyi iskolások és óvodások váltották egymást műsoraikkal. A karácsonyi műsor előadása után a gyermekeket a kreatívan feldíszített múzeumba invitálták, ahol meleg teát és kekszet kaptak. Az uzsonna után kézműves-foglalkozáson vehettek részt, ahol maguk készíthettek karácsonyi ajándékot. A foglalkozás után a Mikulással találkoztak, aki három nap alatt összesen 1100 gyermeket ajándékozott meg.

A színpadon a gyermekek műsora után vendégelőadókat láthattunk. Első este a nagylétai iskola drámaszakkörétől igazi hagyományos betlehemi játékot láthattunk. ők három évvel ezelőtt tanulták újra a régi betlehemezést. Nemrég részt vettek a XXV. nemzetközi betlehemes találkozón, Debrecenben, ahol három alkalommal is felléptek előadásukkal. Péntek este a Partium egyik legismertebb és legaktívabb táncegyüttese, a Control Dance profi produkciója kápráztatta el a közönséget.

A negyedik napon, szombaton a vásár keretében rendezték meg az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot, melyről részletes beszámolót közlünk lapunkban.

Díjak, elismerések átadása
A vasárnapi nap az ünneplés jegyében telt. Délután három órától a kiemelkedő eredményeket elérő székelyhídi sportolókat díjazták. Ezt követően azon házaspárok köszöntése következett, akik 50 éve kötöttek házasságot és fogadalmukat mind a mai napig megtartották. Székelyhídon ez már a hatodik év, amikor az aranylakodalmukat ünneplő párokat a polgármesteri hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület is köszönti. A köszöntőben elhangzott, hogy mai zaklatott világban könnyen felbomlanak és szétesnek a családok. Ezért is nagy dolog, hogy Székelyhídon most húsz olyan házaspárt ünnepelhettünk, akik fél évszázada élnek együtt. Az ünnepelt párok emléklapot, pénzjutalmat, a hölgyek virágcsokrot és az urak egy üveg, erre az alkalomra címkézett bort kaptak.

IMG_9564

Díjazták a Székelyhíd te gyönyörű című fotópályázat nyerteseit is. 2015 elején a polgármesteri hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület közösen hirdette meg a pályázatot amatőr fotósok számára. Sok tehetséges fiatal fotós küldött be képeket a megmérettetésre. A zsűri szoros versenyben Szökőcs Róbert képeit találta legjobbnak. Második helyen lapunk egyik állandó segítője végzett, harmadik pedig Madarász Ákos lett. Mindhárman oklevelet és pénzjutalmat kaptak.

IMG_9602

Délután a múzeum mögötti színpadon két Székelyhídi kórus teremtett karácsonyi hangulatot. A Búzavirág Népdalkör karácsonyi népdalokat, a székelyhídi római katolikus templom kórusa pedig karácsonyi kórusműveket adott elő.
Késő délután a zsúfolásig megtelt múzeumban a Debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely, adta elő A juhait kereső pásztor című, népi ihletésű adventi műsorát. A humoros ünnepi előadásba bevonták a néző gyerekeket is. A nagy sikerű előadás után a pergősök táncházat tartottak.

Ezen a délutánon tartották a körzeti nőszervezetek találkozóját. Az összegyűlt nőszervezetei képviselőket Kéri Hajnal főtanfelügyelő helyettes, a Bihar megyei nőszervezet elnöke köszöntötte. A vendégek megtekintették a Pergő Hagyományőrző Műhely előadását, majd tea és sütemény mellett tartottak megbeszélést.

Vasárnap este a szabadtéri színpadot a Buliszerviz zenekar vette birtokba. A három fiatal fergeteges hangulatot teremtett a közönség soraiban.

Mikulássapkás favágók
A hétfő délután a Stihl Timbersports látványos bemutatójával kezdődött. A mikulássapkás székelyhídi sportfavágó bajnokcsapat kitett magáért. Bemelegítésképpen Nagy Botond kizárólag láncfűrészét használva egy kisszéket faragott ki egy rönkből, majd remekül megkomponált koreográfiával, jól összeállított zenei aláfestéssel valamennyi versenyszámban bemutatták tudásukat. Dübörögtek a láncfűrészek, csattogtak a balták, repült a forgács, dőlt a fa. A rönköket másodpercek alatt szétaprították. A kevésbé veszélyes versenyszámokban a nézők is kipróbálhatták képességeiket, és – mi tagadás – bizony gyöngyöztek a homlokok rendesen. A bátor önkéntesek jutalmat is kaptak, Stihl Timbersportsos ajándéktárgyakat.

Miközben a bemutató után a színpadot takarították, tovább dübörgött a zene és a jó zenére hírtelen villámcsődület (flash mob) támadt a téren. Az Enemy Dance táncosai a közönség soraiból kiválva lendületes táncot mutattak be.
A letakarított színpadon a Jankafalvi Énekkar műsora Kállai Anita karvezető irányításával karácsonyi énekekkel és szavalatokkal hangoltak bennünket legszentebb ünnepünkre.

A hétfő este utolsó fellépői is karácsonyi hangulatban indították koncertjüket. A mindenki számára jól ismert zenész-énekes, Tivadar József ez alkalommal fiatal tehetségeket is magával hozott, ezzel színesítve a fellépők palettáját. Tivadar Laura angyali gyermekhangon énekelt, bátyja, Krisztián pedig az ének mellett szintetizátoron kísérte társait. Mint ahogy az elmúlt esztendőben Tivadar József koncertjét ez alkalommal is segítette Csomaközi Daiana, aki énekeivel és gitárkíséretével emelte a koncert hangulatát.

A kedd délután a Phoenix Sportklub íjászainak bemutatója kezdődött. Az íjászok Guba József vezetésével honfoglalás kori ruházatban vonultak fel, majd bemutatták a korabeli íjászatot és párviadalt korabeli fegyverekkel. Ruházatukat, íjaikat, fegyvereiket idősebb Bokor Zoltán mutatta be. A bemutató végén a közönség is kipróbálhatta az íjakat.

Ezt követően az egy éve újra a megyei bajnokságban szereplő helyi Törekvés futballcsapat labdarúgóit köszönthettük a színpadon. A csapat felvonulása után Juhász György titkár köszöntötte a nézőket Erdei Imre elnök nevében is, aki betegség miatt nem tudott jelen lenni. Megköszönte az elmúlt évben kapott támogatást a polgármesteri hivatalnak és Blidár János vállalkozónak. Utána Oláh Róbert csapatkapitány a szurkolóknak mondott köszöntet a bátorításért, majd labdakezelő-versenyt rendeztek a fiataloknak. A versenyt megnyerő Barta Dominik jutalma egy Adidas-focilabda volt.
E napon a zenés produkciók sorát a Székelyhídi Enemy hiphoptáncosai nyitották meg, akik ismét lendületes táncokat csempésztek a vásár hangulatába, majd a Jankafalvi Furulyacsoport hangulatos és karácsonyhoz illő előadása következett. Végül a Hegyközszentmiklósi Qoolio Band érkezett. Zenéjükkel a tavalyihoz hasonlóan most is frenetikus hangulatot teremtettek.

Fellépett a húszéves TDC is
A karácsonyi vásár utolsó délutánja a Petőfi Sándor Elméleti Líceum román néptánccsoportjának előadásával kezdődött a városi múzeumban. Ezt követően a szabadtéri színpadot Oláh Katalin és a nemrég huszadik születésnapját ünneplő tánccsoportja, a Tini Dance Center, akik ismét a tőlük megszokott profizmussal és jókedvvel léptek színpadra, kisebbekből és nagyobbakból álló csoportjaikkal.

tdc

Az este és az V. Székelyhídi Karácsonyi Vásár utolsó fellépője a Kerozin együttes volt, akik rockos karácsonyi albumokról zenéltek nekünk. Az 1996-ban alakult debreceni fiúbanda pillanatok alatt fantasztikus hangulatot teremtett. A színpad előtt összegyűlt tömeg velük együtt énekelte legismertebb dalaikat. Egy-egy szám végén pedig hatalmas üdvrivalgással ünnepelték az együttest és a koncert végén hosszan visszatapsolták őket.
A városi múzeumban Angyal Olívia Karácsonyi titkok című kiállítása volt látható a vásár ideje alatt.

Rendkívüli népszerűségnek örvendett a múzeum egyik különtermében berendezett családi baba-mama melegedő, játszóház is. Folyamatosan teljes kapacitással fogadta a kisgyermekes családokat.

Így telt az ötödik karácsonyi vásár 2015-ben Székelyhídon, amelynek felhozatalában kicsi-és nagy, öreg és fiatal egyaránt megtalálhatta a neki legmegfelelőbb programot. A nyolcnapos vásár idején naponta több százan fordultak meg. Színvonalas kulturális műsorok és nagy választék fogadta a látogatókat. A vásár jó eredményekkel zárta kapuit.