Anyaországi segítség a hátrányos helyzetű gyermekek nemzettudatának erősítésére

Lezárult a Néptánccal a gyermekekért elnevezésű program, melyet a debreceni Jövődért Alapítvány szervezett Székelyhídon.

A program célja a határ két oldalán élő hátrányos helyzetű gyermekek és a körülöttük tevékenykedő felnőttek, szervezetek, családok nemzeti azonosságtudatának erősítése a Jövődért Alapítvány, az érmelléki, székelyhídi szervezetek és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány közös tevékenységei eredményeképpen. A határ két oldalán működő, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel foglalkozó szervezetek célja ugyanaz: olyan fiatalok útra bocsátása, akik keresztény értékrendet valló teljes emberekként hasznos tagjaivá váljanak a közösségnek, amelyben élnek.

A program tavaly május 29-én kezdődött a székelyhídi Gyermek Jézus-búcsú megszervezésébe való bekapcsolódással. A gyermekbúcsúban megjelenő népi játékpark, az óriáscsúszdák és egyéb, a gyermekek szórakoztatását biztosító játékok bérlését és egyes előadásokat Magyarország kormánya a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatta.
A program továbbá támogatta Hercz Vilmos és a Debreceni Népi Együttes néptáncoktatóinak városunkban végzett munkáját is. Köszönjük nekik, hogy több mint három éve foglalkoznak a székelyhídi gyermekekkel és így az érmelléki népi hagyományőrzés mellé álltak.

A karácsonyi vásárban a Debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely előadásában a Székelyhídi pletykás asszonyok című műsort követően a gyermekek táncában is gyönyörködhettünk. A Hajdú-Bihar megyei nevelőcsaládokban nevelkedő és Böjte Csaba székelyhídi gyermekei, illetve a Zajgó helyi néptánccsoport kis táncosai biztosan nem utoljára voltak együtt. Tervezzük 2017-ben a II. Érmelléki Népművészeti Tábor megrendezésének támogatását is.

Palczert Judit
programszervező, Jövődért Alapítvány