Október első hétvégéjén a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum számos pedagógusa és diákja látogatást tett testvériskolájuknál, a Tatabányai Árpád gimnáziumban. A harmincnégy fős székelyhídi küldöttség látogatásának legfőbb célja az volt, hogy Tatabánya város elöljáróságával és lakosaival október 6- án együtt, megemlékezzenek az 1848-’49-es szabadságharc aradi 13 vértanújára.

A diákok közös irodalmi műsorral készültek, így Perecsényi Balázs, volt Székelyhídi diák szavalatát is meghallgathatták az emlékezők. Az városi ünnepségen iskolánk vezetősége, közösen az Árpád gimnázium igazgatójával Kovács Miklóssal, koszorút helyezett el a tatabányai emlékparkban ezzel adózva mártírjaink emlékének.

A Tatabányán töltött hétvégén a székelyhídi diákok és tanáraik, a “ Határtalanul” pályázat keretében ellátogattak a tatai Bányászati múzeumba, a komáromi termálstrandra és megnézték a méltán híres, Közép Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobrát, a tatabányai Turul szobrot is, eljutottak az Esztergomi bazilikába, megnézték Komárom és a Duna szlovákiai oldalán található Komárno nevezetességeit, többek között a Monostori erődrendszert is.

A tatabányai Árpád gimnázium küldöttsége, várhatóan jövő év májusában érkezik városunkba. A tervek szerint egy fotó kiállításon ismerhetik meg majd egymás munkáit, ami a testvérkapcsolatot erősítheti, aztán a vendégek részt vesznek végzőseink ballagási ünnepségén, majd útjukat Kalotaszeg, Kolozsvár és Torda felé veszik, hogy megismerjék Erdély szépségeit.

F.K.