Október 6-án történelmi megemlékezésen vettek részt a református egyházközösség tagjai és a város elöljárói a szokásos vasárnap délutáni istentisztelet után. A félórás eseményt a Búzavirág Népdalkör énekei, Hevesi Zoltán és Szabó József szavalatai, illetve Béres Csaba, Székelyhíd polgármesterének beszéde tette egésszé.
A városvezető röviden felidézte október 6-a történéseit és azok előzményeit, kiemelve olyan mozzanatokat, amelyekről nem írnak a történelem könyvek, s amelyek különösen megalázóak voltak úgy a kivégzett tábornokok emlékére nézve, mint a magyarság számára.

Mondandóját a városvezető Kossuth Lajos kormányzó szavaival zárta: „A világ bírája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül.”
A megemlékezés végén a polgármester, a székelyhídi RMDSZ és a Pro Székelyhíd Egyesület, a Székelyhídi Diáktanács, valamint a református egyházközösség képviselői elhelyezték koszorúikat a templomudvaron magasodó kopjafára, amit évekkel ezelőtt ugyanezen alkalomból avattak fel.

Bíró Orsolya