Beszélgetés Hercz Vilmossal, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével

A közelmúltban véget ért hegyközszentmiklósi népművészeti táborokról, néptánc tevékenységekről, jövőbeli rendezvényterveikről kérdeztük Hercz Vilmost, Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjét. Hercz Vilmos 1988 óta táncol, előbb a debreceni együttes gyermek- vagy ifjúkorú utánpótlás csoportjaiban lépett fel, később tánckarvezetőként tevékenykedett.

Honnan jött az ötlet, hogy felelevenítsék a néphagyományokat Hegyközszentmiklóson?

– Régen járunk a környékre, az Érmellékre és mindig is érdekelt ennek a vidéknek a hagyománya, tánckultúrája, népzenekultúrája, népdalai. Úgy gondoltuk, kellene egy kicsit kutakodni, már találtunk érmelléki táncanyagot. Rendszerezzük, próbálunk idevaló táncrendet gyűjteni, összeállítani, amit a gyerekeknek majd meg tudunk tanítani.

– Miért éppen Hegyközszentmiklósra esett a választás?

– A véletlen folytán jöttünk ide. Hallottuk, hogy nagyon jó termálvíz, jó közösség van. Átjöttünk szétnéztünk a faluban, és nagyon megtetszett a vidék.

Milyen programot kínálnak az ideérkező gyerekeknek?

– Ez az első év, hogy táborozunk az Érmelléken. Mindenkivel próbáljuk az alapokat megismertetni. Nagyon érdekes, hogy bár a táncházmozgalom már több mint negyven éve működik, nagyon sok gyermek csak most találkozik először ezzel a szórakozási formával. Eljön egy táncházba, ahol valaki középen mutatja a figurákat és csak utánozni kell a tanár nénit vagy tanár bácsit, több gyermekkel kapcsolatot teremteni, alkalmazkodni egymáshoz, és így táncot tanulni.

Milyen rendezvényeket szerveztek eddig itt a faluban?

– Eddigi két zenésztáborunkat próbáltunk olyan gyerekeknek meghirdetni, akik már tanultak hangszeren muzsikálni. Szerveztünk továbbá táncos rendezvényeket, ahol vagy már meglévő csapatokat vagy edzőtáborszerűen tanítottunk. Most, a július 11-i táborzáró során a gyerekek bemutatták népdaltudásukat a templomban, utána pedig előadták a tanult tánckoreográfiát, amit elsajátítottak a kis csűrben, a református templom melletti táncházban.

Régebben hosszabb táborokat tartottunk, nyilván a pandémia megváltoztatta a helyzetet, így most rövidebb három-négynapos rendezvényeink vannak, alkalmazkodunk mindig egy kicsit.

Kik voltak ők? És milyen táncokat tanultak?

– A Csipogók, azaz a Debreceni Népi Együttes utánpótlás-csapatának a záróelőadását láthatta a közösség. Küküllő-menti táncokat tanultak, közelebbről Magyarózd falunak a táncát: vénest, pontozót, csárdást és szökőst táncoltak a gyerekek.

– Jelenleg milyen csoportot tanítanak a táborban?

– Most a sarmasági Illegetők táncegyüttesnek van itt a gyermekcsoportja. Ők angoltáborba érkeztek és arra gondoltunk, hogy esténként nyitott táncházakat tartunk a helyi gyerekekkel közösen. Olyan, mezőségi táncanyagot választottunk, amelyet mindenki előlről fog tanulni. Tegnap este tartottunk egy fordulót negyven gyerekkel, és reméljük, ma este is tudjuk folytatni.

Kik oktatták őket?

– A Debreceni Népi Együttes oktatói, a húgom, Herz Beáta, az ő oktatópárja, Rozsályi Dani, de voltak más hangszeres oktatók is. A hangszeres zenét a nagybányai Major Arnold és tanítványai szolgáltatták, a hegedűt oktató Szukits Éva tanárnő Zilahról, a harmónikát tanító Bai Attilla Sarmaságról, a brácsa-, bőgőoktató Veres Lóránt pedig Nagyváradról érkeztek.

Hogyan zajlik a kis néptáncosok egy napja?

– Reggel nyolc órakor felkelnek, reggeliznek, tíz órától délután egyig táncpróba van, aztán ebédidő, majd csendes pihenő van. Délután három órától hatig próba, vacsora után pedig táncház vagy folkmozi. A gyerekeknek szoktunk filmet vetíteni. Változatosan telik a tábor.

Milyen táborok várhatók a jövőben?

– Terveink között szerepel egy szentmiklósi gyerekeknek tartandó tábor, ahol az alapokkal ismertetjük meg a kicsiket, és utána sajátítunk el táncokat. Itt nyilván az lenne a jó, ha az érmelléki friss csárdás dolgok kerülnének előtérbe. Továbbá várható augusztus végén, szeptember elején Szilágyságból, Déváról érkező csoport, a Debreceni Népi Együttes felnőtt tánckara is. Ekkor szeretnénk egy nagyobb táncházat tartani. Tervezünk még zenésztábort kezdőknek, hegedű-, brácsa-, bőgő-, harmonika-alaptanítással. Tervek tehát vannak rendesen…

Mit ajánl most a helyi gyerekeknek?

– Ők nagyon ügyesek, sok tánclépést megtanultak és igen szorgalmasak, jönnek minden este. Csütörtökön tarthatunk egy nagy táncházat.


Írta: Béres Angéla