Először szervezte meg a Gémes kút hagyományőrző kézművestábort Szentjobbon június 14–17. között a Pro Székelyhíd Egyesület a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatásával. A hagyományteremtő szándékkal létrejött táborban a résztvevő gyerekek megismerkedhettek az Érmellék vidékére jellemző kulturális és népművészeti hagyományokkal, a kézművesmesterségek olyan technikáival, amelyeket manapság már csak kevesen ismernek. Először szervezte meg a Gémes kút hagyományőrző kézművestábort Szentjobbon június 14–17. között a Pro Székelyhíd Egyesület a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatásával.

 

 

A négynapos táborban a résztvevő gyerekek megismerkedhettek az Érmellék vidékére jellemző kulturális és népművészeti hagyományokkal, a kézművesmesterségek olyan technikáival, amelyeket manapság már csak kevesen ismernek.

A programban többek között fonás, fazekalás, üvegfestés, nemezelés, gyöngyfűzés szerepelt, minden résztvevő megtalálhatta a számára legvonzóbb tevékenységet. A mintegy húsz gyerek és a maroknyi szervezőcsapat vidám hangulatban töltötte együtt ezt a néhány napot, amelyet néptáncbemutatóval, táncházzal, szekerezéssel és tábortűzzel is igyekeztek emlékezetessé tenni. A hagyományőrző és kézművestáborok remek személyiség- és közösségfejlesztő alkalmak a gyermekek számára, hiszen az együtt, értékes alkotómunkával eltöltött idő a legfontosabb a közösség formálódása és a kulturális örökség továbbadása szempontjából.

A Pro Székelyhíd Egyesület hagyományt kíván teremteni ebből a rendezvényből, amely révén a már-már feledésbe merülő kézművestechnikákat és az egyre inkább háttérbe szoruló néphagyományokat, szokásokat, kultúrát ismerhetik meg az érdeklődő érmelléki gyermekek.

 

Ér hangja