Az irodalommal kapcsolatos eseményekkel is igyekszik megmozgatni a lakosságot és felkelteni az érdeklődők figyelmét városunk könyvtárosa, a találékony Guba-Kerekes Zsuzsa.

Tizenkét darab könyv kereste új gazdáját a könyvelhagyó napon, március 25-én, melyeket megtalálójuk hazavihetett és megtarthatott. Természetesen volt egy kis segítség is olyan képek formájában, amelyeket a könyvtáros tett közé a Facebookon. Ezek alapján a könyvek könnyedén és gyorsan találhattak új tulajdonosra.

A könyvelhagyó nap lényege, hogy a könyvszeretők egy-egy kedves könyvüket a talált könyvek ellenében elhagyják, hogy azokat más is megtalálhassa, elolvashassa, és később szintén elveszíthesse. Bízunk benne, hogy jövőre már ez is megvalósulhat, hiszen az esemény már idén is nagy sikernek örvendett. A járvány miatt a kezdeményezés sajnos egyszerűsített formában, a járványvédelmi szabályoknak megfelelően, alapos fertőtlenítés és becsomagolás mellett zajlott.

A könyvelhagyó nap története Magyarországon 2008-tól íródik, de eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból indult BookCrossing elnevezésű könyvelvesztő mozgalom ötletével kezdődött még 2001-ben.


Április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából három Tar Károly-verseskötet talált magának gazdát sorsolás útján. A sorsoláson azok vehettek részt, akik a könyvtáros Facebook-bejegyzéséhez hoz­­zá­szólás formájában megírták kedvenc versük címét és szerzőjét – utólag is gratulálunk a nyerteseknek.


Akik kíváncsiak, hogy mely könyvek népszerűek a székelyhídi és a környékbeli települések olvasóinak körében, azok mindenképp vessenek pillantást Guba-Kerekes Zsuzsa által havonta közzétett Top 10-es könyvlistákra, hiszen a válogatás mindig az olvasók visszajelzése alapján készül – tegyenek bátran egy próbát. Érdemes figyelni még a könyvtár blogját (http://bibliotecasacueni.blogspot.com), hogy ne maradjanak le semmilyen eseményről, és természetesen: olvassanak, mikor tehetik.


Írta: Szyártó József László