^ Vissza Fel
könyvtár címke bejegyzései:

Fotópályázatot hirdet a műemlékvédelmi világnap alkalmából a városi könyvtár!

Kultúra    2021. május 3. hétfő 
 6

A résztvevők legfeljebb három fotóval nevezhetnek legkésőbb május 18-ig, betartva a következő technikai kritériumokat: A3-as méret (420×297 vagy 297×420 mm), 300 dpi (képpont/hüvelyk) felbontás. Az alkotásokat a biblioteca.sacueni@gmail.com e-mail-címre várják.

Háromtagú zsűri fogja kiválasztani azt a tíz munkát, amely az új színház falait fogja ékesíteni, időszakos kiállítás formájában. A zsűri tagjai Árus Tünde képzőművész és rajztanár, Medve Ferenc operatőr és fotográfus, illetve Guba-Kerekes Zsuzsa reklámgrafikus és könyvtáros.

Irodalomhoz kötődő események a könyvtárból

Kultúra  ,   2021. április 6. kedd 
 98

Az irodalommal kapcsolatos eseményekkel is igyekszik megmozgatni a lakosságot és felkelteni az érdeklődők figyelmét városunk könyvtárosa, a találékony Guba-Kerekes Zsuzsa.

Tizenkét darab könyv kereste új gazdáját a könyvelhagyó napon, március 25-én, melyeket megtalálójuk hazavihetett és megtarthatott. Természetesen volt egy kis segítség is olyan képek formájában, amelyeket a könyvtáros tett közé a Facebookon. Ezek alapján a könyvek könnyedén és gyorsan találhattak új tulajdonosra.

Találkoztak a megye magyar könyvtárosai

Közélet    2019. június 12. szerda 
 317

Bihar megyei magyar könyvtárosok tartottak szakmai találkozót városunkban június első hetében. A szervező székelyhídi városi könyvtár mellett megyénk kilenc településének könyvtárosai voltak jelen: Nagyvárad, Nagyszalonta és Bors mellett főként régiónk képviseltette magát, így Bihardiószeg, Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érszalacs, Margitta és Tóti. A rendezvény társszervezője a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár volt.

A találkozón megvitatták a kis könyvtárak aktuális problémáit, projektjeit, eseményeit. Többek között arra kerestük a választ, hogy milyen módon nyerhetjük meg a ma emberét, hogy könyvtárhasználóvá váljon. A könyvtárak megváltozott szerepe arra készteti a könyvtárosokat, hogy rendhagyó programokkal vagy különféle szolgáltatásokkal bővítsék tevékenységi körüket. Valamennyi résztvevő megosztotta e téren szerzett szakmai tapasztalatait, bemutatta az általa vezetett könyvtár tevékenységeit.

Közel félezer látogató a kiállításon

Kultúra  ,   2018. április 23. hétfő 
 487

Ismét több mint kétszáz értékes kiadvánnyal gazdagodott a városi könyvtár

A Mindenre képes szótártól kezdve, a Mitológiai atlaszig sok-sok újdonsággal találkozhattak mindazok, akik megtekintették a városi könyvtár legújabb kiállítását, amelynek március utolsó napjaiban a székelyhídi múzeum aulája adott otthont. Az alábbiakban Kerekes Terézia beszámolóját olvashatják a kedves Olvasók.

Felolvasómaraton a városi könyvtárban

Kultúra    2018. március 21. szerda 
 378

A tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felolvasómaratonon, évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, a Hargita Megyei Tanács támogatásával. Február végén a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel. Hat ország mintegy 200 településén, határokon innen és túl közel 40 ezer felolvasó szólaltatta meg nagy költőnk műveit.

A székelyhídi városi könyvtár felhívására idén negyedik alkalommal Székelyhíd és a környező települések is bekapcsolódtak a felolvasásba. Városunk alsó- és felső tagozatos osztályainak pedagógusai és diákjai mellett bekapcsolódtak Asszonyvására, Csokaly, Érkeserű, Kiskereki és Nagykágya tanintézményei is. Az idén közel hatszázan olvastuk, kicsik és nagyok Petőfi verseit. Az évről évre nagyobb érdeklődés bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt.

Bővülve él(ő) a könyvtár

Közélet  ,   2017. május 30. kedd 
 805

Járulékrendezvényekkel törekednek az olvasás népszerűsítésére

A székelyhídi városi könyvtár 1952 óta rendelkezik leltári könyvjegyzékkel, és az azóta eltelt évtizedek alatt könyvállománya soha nem csökkent 30 ezer kötet alá. Az Érmellék rangos intézményét, amely az egykori színház épületében működik, 27 éve vezeti Kerekes Terézia, akit a könyvtár állományának folyamatos alakulásáról kérdeztük.

Fantasztikus rekordok a könyvtár olvasóversenyén

Közélet    2016. november 1. kedd 
 942

Idén az eddigieket messze „túlszárnyaló” rekordok születtek a negyedízben meghirdetett nyári olvasóversenyen. A gyermekek mintha átvették volna a nyári olimpia szellemiségét, olyan lázas versengés volt. A lepkegyűjtés ezúttal is a vakáció ideje alatt zajlott és egészen a szeptemberi iskolakezdésig tartott. Szokás szerint, minden elolvasott (!) könyv után egy-egy lepke szállt a tanulók olvasólapjára.

Ezúttal harmincöten szálltak versenybe és összesen 330 könyvet olvastak el. Az olvasóverseny első helyezettje 39, a második helyezettek 29, míg a harmadik helyezett 26 lepkét gyűjtött.

Az Erdélyi gyermekenciklopédiától az Európai építészet történetéig

Kultúra    2016. április 21. csütörtök 
 529

Színes választék a városi könyvtár újdonságait felsorakoztató kiállításon

Hagyománnyá vált, hogy az új könyveket egy kiállítás erejéig bemutatja a Székelyhídi Városi Könyvtár. Így lehetőséget teremt az olvasóknak, hogy valamennyi újdonságot együtt láthassák, ez alkalommal több mint 250 kötetet.

Könyvtárunk két programnak is részese, e két program párhuzamosan fut. Mindkét program támogatója a magyar Nemzeti Kulturális Alap (NKA), az egyik az ötödik fordulójához érkezett Márai-program, a másik az NKA könyvkultúrát támogató programja. Ez utóbbi két fordulójának „eredményét” láthatta most az olvasóközönség. Fontos megjegyezni, hogy most is nagyon értékes könyvekkel gazdagodtunk, hisz ezen programokban kizárólag a mai magyar könyvkiadás legjavát felsorakoztató munkák kerülnek fel a könyvtárak által válaszható művek listájára.