^ Vissza Fel
könyvtár címke bejegyzései:

Gyermeknapi rajzversenyt szerveztek a könyvtárban

Diáksarok    2021. június 30. szerda 
 41

Rajzversenyt hirdetett Kedvenc könyvem főhőse címmel gyermeknap alkalmából a székelyhídi városi könyvtár. A nagy rajztömb méretű lapra készült rajzokat, amelyek filctollal, ceruzával, krétával, festékkel is készülhettek – június elsejéig várta városunk könyvtárosa, Guba-Kerekes Zsuzsa.

A legügyesebbek meglepetésben is részesültek gyermeknap alkalmából. Összesen 29-en pályáztak, nyerteseket két kategóriában hirdettek. Minden résztvevő kapott egy-egy diplomát.

A kiscsoport (6 éves korig) díjazottjai: 1. Ana Maria Lazăr (felső rajz), 2. Szabó Ábel, 3. Oláh Hanna, különdíj: Molnár Kincső. A nagycsoport (6-tól 12 éves korig) díjazottjai: 1. Csuka Hanna (alsó rajz), 2. Dandé Jázmin, 3. Fodor Sándor, különdíj: Bereczki Zselyke, Pop Regina.

Játék az olvasásért

Diáksarok  ,   2021. május 21. péntek 
 172

Húsvéti puzzle-olvasó versenyt szervezett a tavaszi vakáció idejére városunk könyvtárosa, Guba-Kerekes Zsuzsa. A verseny célja a kilenc darabból álló húsvéti tematikájú képeslap kigyűjtése volt: a jelentkezők minden elolvasott könyv után egy kirakós darabbal lettek gazdagabbak, amellyel bővült a gyűjtemény. A megadott jelentkezési idő alatt tizenkilencen jelentkeztek a puzzle-olvasó versenyre, a résztvevők két csoportra voltak osztva, a kiscsoportosok tizenkét éves korig és az ennél idősebb nagycsoportosok.

Fotópályázatot hirdet a műemlékvédelmi világnap alkalmából a városi könyvtár!

Kultúra    2021. május 3. hétfő 
 86

A résztvevők legfeljebb három fotóval nevezhetnek legkésőbb május 18-ig, betartva a következő technikai kritériumokat: A3-as méret (420×297 vagy 297×420 mm), 300 dpi (képpont/hüvelyk) felbontás. Az alkotásokat a biblioteca.sacueni@gmail.com e-mail-címre várják.

Háromtagú zsűri fogja kiválasztani azt a tíz munkát, amely az új színház falait fogja ékesíteni, időszakos kiállítás formájában. A zsűri tagjai Árus Tünde képzőművész és rajztanár, Medve Ferenc operatőr és fotográfus, illetve Guba-Kerekes Zsuzsa reklámgrafikus és könyvtáros.

Irodalomhoz kötődő események a könyvtárból

Kultúra  ,   2021. április 6. kedd 
 299

Az irodalommal kapcsolatos eseményekkel is igyekszik megmozgatni a lakosságot és felkelteni az érdeklődők figyelmét városunk könyvtárosa, a találékony Guba-Kerekes Zsuzsa.

Tizenkét darab könyv kereste új gazdáját a könyvelhagyó napon, március 25-én, melyeket megtalálójuk hazavihetett és megtarthatott. Természetesen volt egy kis segítség is olyan képek formájában, amelyeket a könyvtáros tett közé a Facebookon. Ezek alapján a könyvek könnyedén és gyorsan találhattak új tulajdonosra.

Találkoztak a megye magyar könyvtárosai

Közélet    2019. június 12. szerda 
 380

Bihar megyei magyar könyvtárosok tartottak szakmai találkozót városunkban június első hetében. A szervező székelyhídi városi könyvtár mellett megyénk kilenc településének könyvtárosai voltak jelen: Nagyvárad, Nagyszalonta és Bors mellett főként régiónk képviseltette magát, így Bihardiószeg, Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érszalacs, Margitta és Tóti. A rendezvény társszervezője a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár volt.

A találkozón megvitatták a kis könyvtárak aktuális problémáit, projektjeit, eseményeit. Többek között arra kerestük a választ, hogy milyen módon nyerhetjük meg a ma emberét, hogy könyvtárhasználóvá váljon. A könyvtárak megváltozott szerepe arra készteti a könyvtárosokat, hogy rendhagyó programokkal vagy különféle szolgáltatásokkal bővítsék tevékenységi körüket. Valamennyi résztvevő megosztotta e téren szerzett szakmai tapasztalatait, bemutatta az általa vezetett könyvtár tevékenységeit.

Közel félezer látogató a kiállításon

Kultúra  ,   2018. április 23. hétfő 
 557

Ismét több mint kétszáz értékes kiadvánnyal gazdagodott a városi könyvtár

A Mindenre képes szótártól kezdve, a Mitológiai atlaszig sok-sok újdonsággal találkozhattak mindazok, akik megtekintették a városi könyvtár legújabb kiállítását, amelynek március utolsó napjaiban a székelyhídi múzeum aulája adott otthont. Az alábbiakban Kerekes Terézia beszámolóját olvashatják a kedves Olvasók.

Felolvasómaraton a városi könyvtárban

Kultúra    2018. március 21. szerda 
 438

A tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felolvasómaratonon, évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, a Hargita Megyei Tanács támogatásával. Február végén a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel. Hat ország mintegy 200 településén, határokon innen és túl közel 40 ezer felolvasó szólaltatta meg nagy költőnk műveit.

A székelyhídi városi könyvtár felhívására idén negyedik alkalommal Székelyhíd és a környező települések is bekapcsolódtak a felolvasásba. Városunk alsó- és felső tagozatos osztályainak pedagógusai és diákjai mellett bekapcsolódtak Asszonyvására, Csokaly, Érkeserű, Kiskereki és Nagykágya tanintézményei is. Az idén közel hatszázan olvastuk, kicsik és nagyok Petőfi verseit. Az évről évre nagyobb érdeklődés bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt.

Bővülve él(ő) a könyvtár

Közélet  ,   2017. május 30. kedd 
 873

Járulékrendezvényekkel törekednek az olvasás népszerűsítésére

A székelyhídi városi könyvtár 1952 óta rendelkezik leltári könyvjegyzékkel, és az azóta eltelt évtizedek alatt könyvállománya soha nem csökkent 30 ezer kötet alá. Az Érmellék rangos intézményét, amely az egykori színház épületében működik, 27 éve vezeti Kerekes Terézia, akit a könyvtár állományának folyamatos alakulásáról kérdeztük.