^ Vissza Fel
könyvtár címke bejegyzései:

Könyvtárosok találkozója Székelyhídon

Közélet  ,   2022. február 16. szerda 

Erdélyt és Partiumot átszelő könyvtárlátogatás keretében érkezett Székelyhídra Székelyudvarhelyről Szőcs Imre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (RMKE) új elnöke, illetve Pál Sándor könyvkötő. A látogatás és a beszélgetés célja a kapcsolatteremtés és kapcsolattartás a romániai magyar könyvtárak között, valamint különböző közös projektek szervezése.

A találkozón jelen volt városunk könyvtárosa és helyettese, Guba-Kerekes Zsuzsa és Orosz Annamária, Kerekes Terézia nyugalmazott könyvtáros, az RMKE tiszteletbeli tagja, illetve több partiumi könyvtár szakfelelőse (Durkó Irén – Bihardiószegi 1-es Számú Általános Iskola, Galajda Mária – Petőfi Sándor Elméleti Líceum és Gheri Judit, érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtár).

Február, hol a nyár? – nézd meg a mesehősök gyerekrajzait a könyvtárban

Közélet  ,   2022. február 16. szerda 

Mosolygós arcfestmények díszítik a farsangi időszakban a székelyhídi városi könyvtár folyosóját. Az alkotásokat a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum III. A osztályos tanulói festették tanítónőjük, Tivadar Andrea vezetésével. A gyerekek – akik nem mellesleg a könyvtár rendszeres látogatói – kedvenc mesehősüket keltették életre színpompás, valódi akvarellpapíron, megmutatva rajzolási tehetségüket. A vidám, télbúcsúztató képeket március 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Új könyvek érkeztek a könyvtárba

Kultúra  ,   2021. december 5. vasárnap 

Száz új könyv érkezett a könyvtárba, román és magyar nyelvű művek egyaránt – adta hírül örömmel Guba-Kerekes Zsuzsa, városunk könyvtárosa. Az új felhozatal a már meglévő könyvtári könyvek kiegészítése, olvasói kívánság szerint rendelt könyvek, és természetesen nemzetközileg elismert bestsellerek.

Továbbra is szeretettel várnak minden olvasni vágyót a könyvtárba.


Gyermeknapi rajzversenyt szerveztek a könyvtárban

Diáksarok    2021. június 30. szerda 

Rajzversenyt hirdetett Kedvenc könyvem főhőse címmel gyermeknap alkalmából a székelyhídi városi könyvtár. A nagy rajztömb méretű lapra készült rajzokat, amelyek filctollal, ceruzával, krétával, festékkel is készülhettek – június elsejéig várta városunk könyvtárosa, Guba-Kerekes Zsuzsa.

A legügyesebbek meglepetésben is részesültek gyermeknap alkalmából. Összesen 29-en pályáztak, nyerteseket két kategóriában hirdettek. Minden résztvevő kapott egy-egy diplomát.

A kiscsoport (6 éves korig) díjazottjai: 1. Ana Maria Lazăr (felső rajz), 2. Szabó Ábel, 3. Oláh Hanna, különdíj: Molnár Kincső. A nagycsoport (6-tól 12 éves korig) díjazottjai: 1. Csuka Hanna (alsó rajz), 2. Dandé Jázmin, 3. Fodor Sándor, különdíj: Bereczki Zselyke, Pop Regina.

Játék az olvasásért

Diáksarok  ,   2021. május 21. péntek 

Húsvéti puzzle-olvasó versenyt szervezett a tavaszi vakáció idejére városunk könyvtárosa, Guba-Kerekes Zsuzsa. A verseny célja a kilenc darabból álló húsvéti tematikájú képeslap kigyűjtése volt: a jelentkezők minden elolvasott könyv után egy kirakós darabbal lettek gazdagabbak, amellyel bővült a gyűjtemény. A megadott jelentkezési idő alatt tizenkilencen jelentkeztek a puzzle-olvasó versenyre, a résztvevők két csoportra voltak osztva, a kiscsoportosok tizenkét éves korig és az ennél idősebb nagycsoportosok.

Fotópályázatot hirdet a műemlékvédelmi világnap alkalmából a városi könyvtár!

Kultúra    2021. május 3. hétfő 

A résztvevők legfeljebb három fotóval nevezhetnek legkésőbb május 18-ig, betartva a következő technikai kritériumokat: A3-as méret (420×297 vagy 297×420 mm), 300 dpi (képpont/hüvelyk) felbontás. Az alkotásokat a biblioteca.sacueni@gmail.com e-mail-címre várják.

Háromtagú zsűri fogja kiválasztani azt a tíz munkát, amely az új színház falait fogja ékesíteni, időszakos kiállítás formájában. A zsűri tagjai Árus Tünde képzőművész és rajztanár, Medve Ferenc operatőr és fotográfus, illetve Guba-Kerekes Zsuzsa reklámgrafikus és könyvtáros.

Irodalomhoz kötődő események a könyvtárból

Kultúra  ,   2021. április 6. kedd 

Az irodalommal kapcsolatos eseményekkel is igyekszik megmozgatni a lakosságot és felkelteni az érdeklődők figyelmét városunk könyvtárosa, a találékony Guba-Kerekes Zsuzsa.

Tizenkét darab könyv kereste új gazdáját a könyvelhagyó napon, március 25-én, melyeket megtalálójuk hazavihetett és megtarthatott. Természetesen volt egy kis segítség is olyan képek formájában, amelyeket a könyvtáros tett közé a Facebookon. Ezek alapján a könyvek könnyedén és gyorsan találhattak új tulajdonosra.

Találkoztak a megye magyar könyvtárosai

Közélet    2019. június 12. szerda 

Bihar megyei magyar könyvtárosok tartottak szakmai találkozót városunkban június első hetében. A szervező székelyhídi városi könyvtár mellett megyénk kilenc településének könyvtárosai voltak jelen: Nagyvárad, Nagyszalonta és Bors mellett főként régiónk képviseltette magát, így Bihardiószeg, Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érszalacs, Margitta és Tóti. A rendezvény társszervezője a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár volt.

A találkozón megvitatták a kis könyvtárak aktuális problémáit, projektjeit, eseményeit. Többek között arra kerestük a választ, hogy milyen módon nyerhetjük meg a ma emberét, hogy könyvtárhasználóvá váljon. A könyvtárak megváltozott szerepe arra készteti a könyvtárosokat, hogy rendhagyó programokkal vagy különféle szolgáltatásokkal bővítsék tevékenységi körüket. Valamennyi résztvevő megosztotta e téren szerzett szakmai tapasztalatait, bemutatta az általa vezetett könyvtár tevékenységeit.