Citeraszó és népdalének repítette vissza a székelyhídi hallgatóságot egy ősapáink korabeli mulatságba néhány órácska erejéig a júniusban megrendezett citeratalálkozón. Több előadó is bemutatkozott, remélhetően egy új hagyomány megteremésének részeseiként.

Minden jelenlévőnek garantáltan különleges és páratlan élményben lehetett része a június 8-án megrendezett citeratalálkozón. Helyi és anyaországbeli mûvészek egyaránt megcsillogtatták tehetségüket a székelyhídi múzeum épületében megtartott rendezvényen. A kitűnő hangulat megteremtéséért köszönetet mondhatunk a Létavértesi Citerazenekarnak, az Érmihályfalvi Hagyományőrző Citerazenekarnak, a pocsaji Berettyó Népzenei Együttesnek, Bertalan Attila zenésznek Asszonyvásáráról, illetve két Hegyközcsatárról érkező fellépőnek, Molnár Istvánnak és Balázs Gyulának.
A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy a citerázás hagyományát újjáélesszék, és ezt a honfoglalás kori hangszert népszerűbbé tegyék. „A fő szándék, hogy egyre több fiatallal kell megismertetni az ősi zenei kultúrát és megszerettetni azt. Korunkban egyre kevesebb szerepet kap a hagyományok ápolása és múltunk előtti tisztelgés, de mint tudjuk, múlt nélkül nincs jövő” – hangzott el Tank György szervező kijelentése, amely akár a rendezvény tételmondatának is tekinthető. Székelyhídon először tartottak ilyen jellegű népzenei találkozót, de mind a szervezők, mind a résztvevők remélik, hogy nem utoljára, és a jövő év júniusában ismét találkozhatunk ugyanitt.
A rendezvény kezdeményezője a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népművészeti Központ, karöltve a székelyhídi polgármesteri hivatallal és a budapesti Nemzeti Művelődési Intézettel.

 
Mészáros Klaudia