Gavrucza Tibor-akvarellkiállítás

„Miért csengessem apró dalok csengőjét,

vagy miért mondjak nagyképű szavakat,
Amikor az Igazság és Szépség oly egyszerű?” Számadó Ernő: Preludium (részlet)

 

 

Január 12-én Budapesten a Magyarok Háza Csontváry termében nyílt meg Gavrucza Tibor Az Érmellék színei című, 28 darab akvarellfestményből álló kiállítása. Az esemény célja Számadó Ernő szülővárosával megismertetni azt az Érmelléket, melynek költője lett az innen elszármazott, s ahol ma örök nyughelye található.

 

 

 

A kiállítás címe minden bizonnyal sokáig fogalmazódott az alkotóban, de ahogy arról az Érkeserűben, Számadó tiszteletére megrendezett szavalóversenyen beszélt alig néhány hete: „az Érmellék mindig a maga változatos és színpompás valójával örvendezteti meg azt, aki fel akarja fedezni”, s az alkotónak ez – a képeket elnézve – sikerült.

 

 

A megnyitón, melyre szépszámú közönség gyűlt össze, először Megyvid Endre művészeti igazgató köszöntése hangzott el, majd Gryllus Dániel citerán kísért éneket adott elő, melyet Halmos Béla népzenekutató adjunktus két éneke követett. A jelenlévő művészek a kiállító régi barátaiként voltak jelen, s a zenén kívül felidézték az együtt töltött pillanatokat és élményeket is. Számadó Ernő két versével Szikli Kincső és Csongor ismertették meg a jelenlévőket, majd Mihály Gábor székelyhídi születésű szobrászművész mondott laudációt.
Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel Bradács Alíz megyei tanácsos, Béres Csaba polgármester, Csuka József alpolgármester valamit Aszalós Tímea tanár Székelyhídról, akik frissen sült pogácsát is szállítottak a magyar fővárosba, kísérőnek az érmelléki nedűk mellé. A kiállítás során a mintegy 90 jelenlévő megismerkedhetett a Garasos-hidas képeslappal és Számadó Ernő Fenyőfa a lápon című kötetével is, melyet szintén Gavrucza Tibor akvarelljei díszítenek.

 

 

Cseh Tímea