Ünnepi konferenciát tartottak Székelyhídon  a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) partiumi, bánsági és máramarosi régiójának képviselői január 15-én az érdekvédelmi szervezet megalakulása 30. évfordulójának alkalmából a Szabó Ódzsa Városi Színházban. A szövetség azzal a céllal alakult három évtizede, 1991. december 12-én 84 résztvevővel Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban, hogy biztosítsa a minőségi anyanyelvi oktatást képviselje a magyar tannyelvű oktatásban érintettek érdekeit, lehetőséget teremtsen az új, innovatív módszerek megismertetésére és a tudás megosztására. Mára jelen van minden olyan megyében, ahol a magyar oktatás valamilyen formában megtalálható.

Az „Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája” mottóval meghirdetett jubileumi ünnepségre és konferenciára Aradtól Máramaros megyéig összesen 150 pedagógus, iskolai vezető érkezett, hogy közösen emlékezzenek az elmúlt három évtizedre, és keressék a válaszokat a jövőbeli kihívásokra.

Az ünnepség köszöntőbeszédekkel indult, a megjelenteket köszöntötte Burus-Siklódi Botond országos RMPSZ-elnök, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, egyben a parlament oktatási szakbizottságának alelnöke, Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ partiumi alelnöke, illetve Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, egyben a Bihar megyei tagszervezet elnöke.

A köszöntőbeszédek után az ünnepi műsor részeként délalföldi táncokat mutatott be a székelyhídi Zajgó néptánccsoport. Majd számos érdekes szakmai előadást hallgathattunk meg, melyek során olyan fontos kérdések kerültek előtérbe, mint a pedagógusok szakmai kihívásai, az online oktatás nehézségei, közösségépítés a szórványban vagy a múlt, jelen és jövő helyzetképeinek a bemutatása az oktatás területén.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere a város oktatási stratégiáját ismertette az elkövetkező évekre nézve, majd ezt követően az ünnepi műsor záróakkordjaként Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjéből Vilja dalát hallhattuk Szlivka Mercédesz, a Nagyváradi Művészeti Líceum tanulójának előadásában, őt Pallagi Ildikó nyugalmazott zongoratanárnő kísérte zongorán.

A jubileumi találkozó iskolabemutatóval és állófogadással zárult a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban, amelynek igazgatója, Zsigmond Levente – aki egyben az RMPSZ Bihar megyei tagszervezetének alelnöke is – külön köszönetét fejezte ki az iskola szakács-pincér szakos végzős diákjainak, illetve ezek szaktanárainak, akik közösen készítették el az asztaldíszeket, a sós aprósüteményeket. A jubileumi torta az iskola pedagógusának alkotása volt. Ezenkívül ez az alkalom tökéletes lehetőséget biztosított a diákoknak, hogy gyakorlatban is megmutassák tudásukat. Végezetül az intézményvezető elmondta,  nagyon nagy örömükre szolgált ilyen jeles eseményen részt venni, és megtiszteltetés a számukra, hogy az állófogadásnak iskolájuk adott otthont.


Írta: Szücs-Pap Enikő