Sokan örülnek, hogy gyermekeik újra a tantermekben tanulhatnak. Kevesebben vannak, akik emiatt aggódnak vagy kételyeik vannak.

Szigorú szabályok betartásával, február 8-án újraindult a tantermekben a tanítás. Reggelente ismét iskolába siető gyermekekkel és az őket kísérő szülőkkel teltek meg az utcák.

A személyes jelenlétre a tanulóknak és pedagógusaiknak egyformán szükségük van, egyáltalán nem hasonlítható össze tehát a tantermekben zajló oktatás az online párjával. Vannak olyan helyzetek, amelyek ebben a megfoghatatlan térben nem megoldhatóak, hiszen az iskolában nemcsak lexikális tudás kerül a gyermekek birtokába, hanem megtanulnak közösségben élni és társas kapcsolatokat kialakítani.

„Miért jobb a tantermekben tanulni, mint online?” – erről kérdeztem egy-egy óvodást, kolozsvári kisiskolás tanulót, illetve a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum néhány diákját. Lássuk, hogyan látják ők a tanulás különböző formáit:

Somogyi Regina (székelyhídi óvodás): „Azért jó az óvodában, mert mindenfélét játszunk az óvó nénikkel. A társaimat azért jó látni közelről, mert szeretem őket.”

Szabó Lili (III. osztály, kolozsvári Tálentum Református Iskola): „Szerintem azért jobb ez, mint az online, mert kevésbé személytelen. Sokkal könnyebb így  tanulni, mint amikor egy telefonhoz, laptophoz, tablethez kell beszélj, és szakadozik, nem érted tisztán, hogy ki mit mond. Mikor az osztályban vagy és elmagyarázza a tanító néni, az osztálytársaid is mondanak hozzá dolgokat, segítséget kérhetsz az osztálytársaidtól. Az online szünetekben néha valaki unatkozik, vagy van, aki azzal tölti, hogy videókat néz. Sokkal vagányabb, amikor az iskolában szünet van, focizol, labdázol, fogócskázol, beszélgetsz a barátaiddal. A tornaórák is sokkal jobbak, gyakorlatilag minden órát könnyebb megérteni. A zeneóráknál sem az van, hogy egy képernyőnek énekelsz. Röviden összefoglalva, könnyebb tanulni és a barátaiddal is tölthetsz időt.”

Kovács Vivien (V. B osztály): „Szerintem az online oktatás sokkal rosszabb volt, mivel nem találkozhattunk egymással, a tanárt nem értettük meg annyira, többször kikapcsolt a mikrofon vagy kidobott a rendszer. Most, hogy megyünk iskolába, találkozhatunk egymással is, szünetben játszhatunk, jobban megértjük a tanár magyarázatát. Szerintem így sokkal jobb.”

Papp Regina Kincső (V. B osztály): „Azért örülök, hogy visszamehettünk az iskolába, mert jobban meg tudjuk tanulni az anyagokat és nem kell egész nap a gép előtt ülni. Azért is jó az iskolában, mert a barátaimmal a szünetekben sokat játszhatunk és találkozhatunk végre.”

Rácz Bettina és Fodor Tünde (XII. C osztály): „A hagyományos oktatás számos szempontból előnyösebb, mint az online oktatás, főleg számunkra, végzős diákoknak. Nagy elvárásaink voltak a tizenkettedik osztályra tekintve, mégis két lépéssel hátrébb indultunk. Eleinte örültünk az online oktatásnak, viszont hamar rájöttünk arra, hogy semmi sem pótolhatja az általunk megszokott iskolát. Hiányoztak a barátaink, a tanárainktól kapott motiváció és a közösen eltöltött idő. Visszatérésünknek köszönhetően talán behozhatjuk lemaradásainkat. Így már a tanóráink is produktívabban telnek, és a szüneteink is hosszabbak. Mindemellett több emléket és tudást szerezhetünk. Egyre közelebb van az érettségi, és számunkra óriási segítség volt az, hogy visszatérhettünk az iskola padjaiba.”

Így látják az online oktatást a tanulók, akik a képernyő elé voltak kényszerítve több hónapra. Most még talán bepótolható, ami kimaradt. Folytassuk és fejezzük be a második félévet személyes jelenléttel a tantermekben! Jó tanulást és kitartást kívánok mindenkinek!


Írta: Püsök Julianna