Turisztikai Információs Központ épül Székelyhídon egy Hajdú-Bihar és Bihar megye között elindult projekt keretében, melynek célja egy olyan határon átnyúló turisztikai együttmûködési hálózat kialakítása, amely lehetõséget teremt a régió néhány tájegységének közös bemutatására. Megyénkbõl a projektben szerepel a fugyivásárhelyi Nárcisz tisztás, a Szalacs melletti Hidegvölgyi védett övezet, az érsemjéni Ezüstperjés legelõ, az alsólugosi Gruiul Pietrii tájvédelmi körzet és a Körösrévi-szoros. Ide kapott besorolást a székelyhídi Csíkos-tó is, mint a helység egyik turisztikai látványossága.

A cél egyértelmû, a két megye gazdag, ugyanakkor töredezett természeti örökségének megõrzése és fejlesztése az öko- és természetbarát turizmus keretein belül. Mindkét oldalon szükség van a védett területek megõrzésére, fel kell hívni a védett fajok veszélyeztettségére a figyelmet, hisz eltûnésük komoly ökológiai problémákhoz vezethet a késõbbiekben. Ezekhez nyújthat majd jelentõs segítséget az információs központ. E központokban találhatunk majd segítséget turisztikai útvonalak megszervezésében, térképek, szórólapok segítségével, sõt közös honlap is készül majd. A többnyelvû szórólapokat minden információs központban meg lehet majd találni, így akár a Hortobágyon találhatunk majd rövid ismertetõt a székelyhídi Csíkos-tóról vagy éppen fordítva.
 
A Csíkos-tó a várostól nem messze, a Margitta irányában található út melletti erdõben terül el. Megközelíteni egyenlõre szinte lehetetlen – lápos fekvése miatt – de mivel a projektben benne van a turisztikai pontok rendbetétele és megközelítésének megkönnyítése is, remélhetõleg hamarosan az Érmellék egyik nevezetességévé válik.
Aki Nagyvárad irányából közelíti meg településünket, rögtön a várost jelzõ tábla elõtt jobbra láthatja egy új épület alapjait. Ez nem más mint a  Turisztikai Információs Központ leendõ épülete. Az építés kivitelezése  a Bihar Megyei Tanácson keresztül történik.
 
Juhász György