A Böjte Csaba szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolta a székelyhídi termálstrandot. A létesítmény július közepe óta várja a fürdővendégeket, így például visszatértek a székelyföldi turisták is városunk gondos kezekbe került termálfürdőjébe.

„Ha Isten nem építi a házat, hiába szorgoskodnak annak építői” – idézhetjük szabadon a szentírást, hisz mindez ráillik Böjte Csaba munkálkodására, székelyhídi ténykedésére. A helyi Stubenberg-kastély lassan az enyészet áldozatává lett volna, a beázott tetőzet, a málló vakolat az idő vasfogának lenyomataként bomlasztotta a grófi fészket. Hiába volt az akkori városvezetés, a megyei tanács segítő szándéka, mégsem tudták előteremteni a felújításhoz szükséges pénzt. És ekkor jött ez az egyszerű szerzetes, aki rászoruló gyermekeknek otthont varázsolt a patinás épületből, hitből építette újjá a házat.

Ahogyan a kastély hozzátartozik a város arculatához, akként a negyvennégy éve épített fürdőt is magukénak érzik a székelyhídiak. Az egykori termelőszövetkezet volt a létesítmény első tulajdonosa. Virágkorát a XX. század nyolcvanas éveiben élte, amit kiváló vízminősége mellett az államhatár közelségének köszönhetett. Erdély távoli, magyarok lakta vidékeiről érkeztek a vendégek, hisz a határ közelségének köszönhetően Székelyhídon fogható volt a magyar televízió adása. Autóakkumulátorról üzemeltetett sporttelevíziókkal felszerelkezve érkeztek a messziről jövők, főként futball-világbajnokságok idején indult meg a nagy zarándoklat a határ menti települések felé. Akkoriban mindig teltházas volt a székelyhídi üdülőhely. Később más vállalatok, cégek, üzletemberek bitorolták inkább, mintsem birtokolták a fürdőhelyet. A profitszerzés motiválta mindegyiket, a fejlesztésre már kevésbé gondoltak.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány az idén birokba vette a strandot, megvásárolták a létesítményt. A közel 15 ezer négyzetméter nagyságú terület egy részére új kerítés került, a két-, három- és négyszemélyes faházakat felújították, lefestették. Sátorozási lehetőséget is biztosítanak, valamint bár és büfé is üzemel. A két medence közül a kisebbikre küllemében is látványos födém került, lehetőséget nyújtva így a téli fürdőzésre is. Bekerített sporttelep áll a vendégek rendelkezésére, ahol különböző sportjátékokkal szórakozhatnak. Emellett bár és büfé is üzemel.
Törő Mónika, a strand igazgatója (portrénkon) elmondta, hogy a felszínre törő termálvíz 85 Celsius-fokos, a medencébe érve már „leszelídítik” megközelítőleg harmincöt fokosra. Az évtizedes fák óriásira nőttek a területen, így aki éppenséggel nem napozni akar, hanem hűsölni vágyik a hőségben, megteheti a lombok alatt.

Felnőtteknek nyolc lej belépődíjat állapítottak meg, gyermekek és nyugdíjasok esetében ez az összeg öt lejre módosul. Faházikók igénybe vétele esetén 25-től 35 lejig váltakozik a fizetendő összeg. A létesítmény vezetője azt is elmondta, hogy az ott megszálló családok részére kedvezményt biztosítanak. És ami szintén fontos, nevet is adtak a „gyermeknek”, mostantól Gyermek Jézus Szabadidős Sportközpontként illik emlegetni a lubickolás helyét.


Írta: D. Mészáros Elek