Tartalmas előadásokat hallhattak az érdeklődők a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapon június 17-én, szombaton. Egyidejűleg a helyi és környékbeli termelők a városközpontban a számukra felállított házikókban és sátorban lévő standjaikon kínálták portékáikat. A hivatalos megnyitót követően a városi múzeum dísztermében vette kezdetét a szervezők és partnerek képviselői által az önkormányzatok polgármesterei, valamint kis- és nagyvállalkozók számára tartott konferencia. A résztvevőket Sárközi Zoltán, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) nagyváradi regionális irodájának vezetője, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Béres Csaba polgármester köszöntötte.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, a rendezvény ötletgazdája a gazdanap szerepét és hasznát a szakmabeliek előadásai által nyújtott információk és tapasztalatok cseréjében, kérdések feltevésében, és naprakész válaszok adásában fogalmazta meg. Dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének elnöke örömmel jelentette ki, hogy idén nagyobb számú, több mint húsz Bihar megyei és tizenöt magyarországi nagyobb vállalkozó és kisebb termelő képviselte magát a rendezvényen.

A konferencián Bihar megye gazdasági helyzetéről, illetve a jövőben megvalósítható fejlesztések és ezek módjainak mikéntjéről szóló előadások hangzottak el.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár a jövőt a családi gazdaságok, farmok létében nevezte meg, amelyek egyedüli alternatívaként szolgálhatnak a hazai vállalkozók számára, hozzátéve, hogy elsősorban a feldolgozásra (tej, hús, csomagolás) kiírt pályázatokat ajánlja a gazdák figyelmébe.

Skapinyecz Péter, a világszerte több mint 60 irodával rendelkező MNKH Közép-Európai Kereskedelmi Fejlesztési Hálózat Kft. igazgatója az intézmény működését mutatta be, amely a gazdasági öszszefogással, a partnerek keresésével és ajánlásával, valamint naprakész információk segítségével kíván hozzájárulni a közös fejlesztéshez.

Az előadók sorában Cristian Buzlea, a Vidékfejlesztés Finanszírozásáért Ügynökség (AFIR) Bihar megyei igazgatója, Pavel Florian, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei elnöke, valamint Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője ismertettek néhány adatot a térségünk mezőgazdasági helyzetéről, a pályázati lehetőségekről – elsősorban a termékek minőségének javításában, a személyes termelői garanciákban jelölve meg a követendő irányvonalat.

A szakmai fórumok végeztével a meghívottak a városnapok kínálta szórakozási lehetőségek között válogatva zárták a napot.

A gazdanapot Székelyhíd város önkormányzata a MNKH nagyváradi regionális irodájával, az RMGE Bihar megyei szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ Bihar megyei szervezetével közösen szervezte meg.


Írta: Ér hangja